2020-05-31 6999 瀏覽
是咁的,因為閨密生日我原本喺酒店網站訂咗枱食自助餐晚餐同佢慶祝。之後發現原來酒店做緊特別優惠,只喺每人比多約一百蚊,就包晒一晚豪華房、自助餐晚餐、任點任食早餐!嘩,咁抵當然馬上上網訂房。訂完唔使3分鐘,就接到酒店電話,問我時間幫我個自助餐訂位。咁我解釋事情經過,酒店就自行幫我同餐廳講返。跟住我家姐知道有咁正嘅優惠,就叫我幫埋佢訂兩間房,最後我哋就一行6人高高興興嚟個本地小休。我哋4點半到酒店,入大堂前職員會先同我哋探熱,check in時亦要填報健康資料。見時間尚早,上房休息一陣,6:30pm落去食晚餐。我哋三間房都喺高層同一層,房間比想像中大,有2支免費蒸餾水;牙刷、牙膏、拖鞋、梳、浴帽都有齊。本來想瞓一陣,但同閨密幾個月無見,傾吓傾吓咁就夠鐘食飯。估唔到餐廳都full house,不過座位執過無以前坐得咁密。店員交帶我哋每次出去攞嘢食時要戴返口罩,但久唔久都會見有人起身行咗出去唔記得戴口罩,店員或廚師們都會禮貌地請佢哋戴返,大家都好合作。已經有兩三年無嚟過,我覺得食物質素無變,仍然好好,唯獨是無咗小龍蝦同藍莓芝士蛋糕,有啲小失望。必食生蠔、沙律、煙三文魚、麵包蟹蓋、羊架同叻沙。當晚

本來想瞓一陣,但同閨密幾個月無見,傾吓傾吓咁就夠鐘食飯。
已經有兩三年無嚟過,我覺得食物質素無變,仍然好好,唯獨是無咗小龍蝦同藍莓芝士蛋糕,有啲小失望。必食生蠔、沙律、煙三文魚、麵包蟹蓋、羊架同叻沙。當晚啲長腳蟹蟹腳表面有啲臭味,但肉喺甜嘅,可能存放時比另外啲嘢(例如芝士)傳左啲臭味上去。每人有半隻龍蝦送,但啲蝦肉喺煮完放返落去,味道麻麻地,同埋舊肉個size令人懷疑究竟有無半隻。個自助餐包埋紅白酒,當晚大家都飮返兩杯,同閨密賀一賀生日。個紅酒唔錯,唔dry幾亦入口,個白酒就一般。仲有啤酒飲都係包埋,不過要問店員等佢去攞。

第二朝早餐喺同一個地點食,家姐佢哋7點已經落咗去食早餐,我8:30去到佢哋仲未走;但全個餐廳得3枱客,怪不得個自助餐早餐要改為任點任食。選擇唔係話好多,但一定可以食得飽。
我哋食到9:30am就返上房再瞓下,12:00pm check out,然後順便行過去油麻地果欄逛下。

疫情令我哋暫時唔可以出外旅遊,但留港消費好似咁嘅本地小休都唔錯,我哋大家都非常滿意今次嘅安排。
2020-05-25
$577.5 (晚餐)
慶祝紀念
生日