2017-11-06
作為個不折不扣既甜品控 每餐飯食完一定要食埋甜品先覺得complete 比起西式甜品 我比較鐘意食中式傳統糖水 見到元朗新開左間傳統糖水舖 仲有dor最愛潮式糖水 終於唔使落九龍城食成$40碗清心丸喇 新開幾日超多人排隊 2條友搭枱既話唔使15分鐘就入座喇 裝修好懷舊feel 都有唔少打卡位 但今晚太多人喇 平日少人啲可能先有機會影到 餐牌簡簡單單一張 都唔少選擇 除左普通中式糖水 最驚喜係有提供潮式糖水丫 最愛既綠豆爽 馬蹄露 清心丸... 仲有個滔滔雜崩冷 $28好抵食 乜都有 但今晚涼涼地都係想食熱野 留返下次先試啦!蓮子雪耳綠豆爽 $27 (+$7 芋圓地瓜圓)😋:8/10一上枱第一個反應係 超。足。料!綠豆爽軟稔 好清熱丫 糖水唔太甜 入口都舒服 值得一提係個芋圓地瓜圓真係好好食 拍得住康瑞 而家好多芋圓都係有色冇味 呢隻芋圓真係有芋頭味 地瓜圓真係有蕃薯味 +$7 有成10粒 不過敗筆就係個糖水唔夠熱 只係微暖 蓮子仲爭少少火喉 唔夠鬆化 但整體廿幾蚊碗係好滿意既!😋#腐竹馬蹄清水丸 $27 😋:7/10呢個糖水熱辣辣出煙上枱 一樣好足料(唔知係咪新開張都會足料啲呢😛)好多
蓮子雪耳綠豆爽 $27 (+$7 芋圓地瓜圓)😋:8/10
#腐竹馬蹄清水丸 $27 😋:7/10
呢個糖水熱辣辣出煙上枱 一樣好足料(唔知係咪新開張都會足料啲呢😛)好多馬蹄 而且好爽甜 清心丸有好多粒 而且係超級煙韌 岩哂煙韌控 真心唔錯呀!
總結呢間新開甜品舖真心唔錯喎 不過可能新開 等位既安排有啲亂 但店員都好好禮貌既 值得一試呀!