2007-05-27
自從上一次响「辣蟹莊」同一班好耐冇見嘅朋友聚舊之後,有唔少人提議再約出嚟一齊飲飲食食。一講到食,我就緊係抱住一於奉陪到底嘅宗旨去「處理」啦。是次食聚嘅地點係友人提議嘅,貪其在區內有點兒歷史同埋有不錯嘅口碑。連前排上娛樂版頭條嘅陶大宇都有嚟,不過佢同埋一班圈外人食飯,唔見有「狐妮」出現,阿陶生當日都冇嚟精神,似乎好受緋聞所影響。「英記」內堂佈置簡陋,冇乜裝修,但店內就人頭湧湧,好不熱鬧。我地少少地四個人,拎住一張點菜紙,你一言、我一語,不費片刻,已經一致「裁定」以下食品必不可少,包括象拔蚌(兩食:蚌頭做魚生,蚌身做火鍋料)、鱔片、墨魚滑、肥牛、牛肩脊、鯇魚腩,當然就唔少得可以吸盡「精華」嘅烏冬啦。牛肉味道偏淡,甚至係友人提議嘅「牛肩脊」都唔係話特別滑。反而海鮮由於係游水嘅關係,食落都有鮮味,如果能夠用上海魚而非養魚,味道肯定更佳,不過價錢亦可以肯定唔止此數。價錢每人大約兩百蚊,雖然同大眾代嗰啲八十幾蚊任食有一段價格上嘅距離,但就可以食到一啲新鮮嘅食物,唔駛嗌嚟嗌去都係乜丸物丸咁悶,個人認為可以一試。