2022-03-02
NeNe Chicken之前係韓國食過幾間炸雞,都係Nene Chicken既印象比較深刻,咁今次經過形點見到呢到有分店,就去回味一下。落單冇耐,店員就拎咗啲前菜黎,有泡菜,醃青瓜同埋醃蘿蔔。泡菜辣味比較重,幾醒胃,酚醃青瓜同蘿蔔味道偏淡,配味濃既韓國菜都好搭。我地叫咗蒜香醬油炸雞 (無骨雞件)同埋韓式手爪飯 (吞拿魚)。蒜香醬油炸雞炸雞醬油味比蒜香味突出,醬油味偏向甜味,都好有韓國特色。炸雞外皮裹住既粉比較厚,但好彩有醬油搭救。炸雞唔會炸到乾晒,食落依然好多肉汁,唔會好鞋口,幾好食。韓式炸雞通常會做得好濃味,但配埋醃蘿蔔,食到咁上下可以refresh下,爽!韓式手爪飯 呢樣野之前未食過,上枱先發現呢個菜式有吞拿魚,青瓜,紫菜,類似飛魚子既食材,同埋麻油飯。店員會比手套我地,然後我地就用手將所有食材撈均就唔可以食。第一啖食,個麻油味好出,而由於其食材都有唔同口感,青瓜爽,魚子脆,吞拿魚既肉感等等,令口感好豐富,估唔到咁好食!推薦比大家!
蒜香醬油炸雞
韓式手爪飯