2016-02-24 583 瀏覽
之前係FB見到朋友去Sodam Chincken 食炸雞,讚不絕口,吃貨既我又點可以錯過呢?!餐廳唔只有炸雞仲有焗雞食,炸雞有原味、蜜糖芥末、芝士、甜酸和濃蒜味,而焗雞就有首爾風味、BBQ 、酸辣、噴火級辣味同招牌SODAM 脆脆焗雞。除左雞之外,餐廳仲有不少韓式小食,如魚串湯鍋、牛肉部隊鍋、芝士白汁年糕等等。先上檯既牛肉部隊鍋夠哂吸眼,份量十足,材料豐富!有牛肉、韓國菜肉餃子、紫菜卷、午餐肉、魚片、泡菜、茄汁豆,同部隊鍋既靈魂精髓:韓國拉麵!!!先將辣醬抣混,再滾多十分鐘,香辣既部隊鍋就呈現在眼前!牛肉脂肪較少,但入口唔會靱,肉質柔嫩而且牛味濃!韓國菜肉餃子餡料十足,菜同肉既比例剛好,一啖入口吃到好香既菜肉味!吃到最尾當然不能錯過部隊鍋既湯底喇!!湯底吸收哂所有材料既精華,酸辣薏味!蜜糖芥末香葱炸雞隻隻都炸得金黃,單係賣相已經十分吸引!一試更另人難忘,食到停唔到口!外層香脆,內裡雞肉嫩滑。雖然經過油炸,但唔會好油膩,而且仲好JUICY添!首爾風味焗雞感覺好似無炸雞咁熱氣!焗雞無論賣相同味道都不比炸雞遜色!焗雞色澤金黃,入口雞肉幼嫩,而且一d都唔油膩,肉汁豐腴!伴碟既仲有個蒜香芝士醬,
牛肉部隊鍋
先將辣醬抣混,再滾多十分鐘,香辣既部隊鍋就呈現在眼前!
牛肉脂肪較少,但入口唔會靱,肉質柔嫩而且牛味濃!

吃到最尾當然不能錯過部隊鍋既湯底喇!!
湯底吸收哂所有材料既精華,酸辣薏味!
蜜糖芥末香葱炸雞
蜜糖芥末香葱炸雞隻隻都炸得金黃,單係賣相已經十分吸引!
首爾風味焗雞
焗雞色澤金黃,入口雞肉幼嫩,而且一d都唔油膩,肉汁豐腴!伴碟既仲有個蒜香芝士醬,味道十分特別,芝士味濃但又唔會有飽膩之感!一問店員之下,先知原來果醬料係由韓國總部運黎!

無論炸雞定焗雞都係即叫即整,所以十分"辣"手,想SELFIE都要等等!
蘋果特飲
提子特飲
宜度既特飲同炸雞一樣咁出色,賣相十分吸引!提子特飲加上彩虹雪條,蘋果特飲配上軟糖,十分有創意!但飲品冰太多,味道偏淡!

2016-02-23
牛肉部隊鍋