最近同老婆去咗將軍澳嘅「牧羊少年咖啡館」,真係有啲驚喜!呢度嘅環境好舒服,坐得好開揚,仲有大落地玻璃窗,可以望住外面嘅景色,真係好 chill~首先試咗牛油果香芒烤雞沙律,配上日式胡麻醬,真係好清新。牛油果同香芒嘅配搭好特別,雞肉烤得啱啱好,唔會太乾,胡麻醬嘅味道亦都好香濃,整體感覺好滿足。👏🏻之後就係是拉差醬雞翼,呢個真係必試!雞翼外脆內嫩,醬汁辣得嚟又唔會太過火,食到真係停唔到口!😍紅酒燴牛面肉伴薯蓉同烤澳洲西蘭花,呢個菜式真係好有水準。牛面肉燉得好入味,紅酒嘅香氣滲透每一口,薯蓉滑溜溜,西蘭花烤得啱啱好,唔會太硬~ 😋👍🏻意大利風乾火腿蜜糖柚子薄餅,呢個薄餅真係好特別。風乾火腿鹹香,配上蜜糖同柚子嘅清甜,味道層次好豐富,薄餅底脆口,真係一試難忘 👏🏻飲品方面,芒果茉莉茶忌廉芝士奶蓋同冰梨無花果白桃烏龍芝士奶蓋都好正。芒果茉莉茶嘅香氣好清新,配上忌廉芝士奶蓋,口感豐富;冰梨無花果白桃烏龍茶嘅味道亦都好特別,清甜中帶有一絲果香,真係好 refreshing 👀最後嘅甜品,焙茶心太軟流心蛋糕配 Haagen-Dazs 雪糕(提子冧酒),真係完美嘅結尾。焙茶心太軟外脆內軟,流心嘅焙茶醬好

最後嘅甜品,焙茶心太軟流心蛋糕配 Haagen-Dazs 雪糕(提子冧酒),真係完美嘅結尾。焙茶心太軟外脆內軟,流心嘅焙茶醬好香,配上 Haagen-Dazs 雪糕,真係一流。
覆盆子朱古力慕斯聖誕帽亦都好靚,朱古力慕斯濃郁,覆盆子嘅酸甜平衡得啱啱好 👍🏻

總括嚟講,無論係食物質素定係環境都好有水準,老婆中途唔小心倒瀉飲品,店員馬上幫忙清潔,態度亦好好,下次一定會再嚟!