2020-06-21 118 瀏覽
父親節,book 晒枱,本來開開心心一家三口去食飯。點知去到D職員只顧玩手機,之後安排咗一張小圓枱比我一家三口坐。一張二人小圓枱坐一家三口,實在有啲迫,於是嘗試要求轉枱。職員以全舖已經 full book ,而且其他人是二人或四人為由,拒絕我哋嘅要求。唔緊要,唯有要求佢哋轉一張小方枱比我哋。小方枱事實亦比小圓枱大一點。到開始點餐,時間係1800 ,但係沙律冇,沙冰冇,頭盤又冇開始一陣,身後的一張由二張小圓枱組成的四人「吉」枱坐咗一對情侶,他們由開始食到食完也是兩個人,他們叫咗件cake, 飲咗杯 coffee,身旁有多的椅子一直用來放袋。好,唔緊要,心諗可能之後有四人 booking 呢。亦可能佢以為我哋一家食好耐呢。可惜,到食完埋單,身後的四人位除咗之前一對情侶,其餘時間依然冇人坐。其實如果冇位,大可以唔比我 book 枱,book 咗枱,勉強比一張小圓枱我坐三個人最差的安排,當然係寧願有枱冇人坐,都唔安排比我一家三口坐。
最差的安排,當然係寧願有枱冇人坐,都唔安排比我一家三口坐。
2020-06-21
慶祝紀念