今日行過見到燒肉鋪新開就膽粗粗入去試下,入到去裝修都幾好, 擺枱闊,員工都著得整齊咁serve客,感覺唔錯。落單係自己畫落嗰餐牌到嘅,店員都好好照讀左一次同我覆單。嗌左個慢煮雞胸拉麵定食同牛舌+雞腿燒肉套餐。雞腿都ok嘅,不過可能2點幾先去食d飯焗耐左痴埋一舊舊。一路燒都未見嗰拉麵到, 見佢新開費事催就食住燒肉先, 但係食曬全個燒肉定食個雞胸拉麵都係冇上到。算啦,新開漏單都好常見又趕時間,就同嗰店員講埋單同cancel個拉麵。跟住嗰經理(?)就完美示範左如何正確處理漏單,以下為真實對白:經: 我睇番我哋冇漏單喎,係你哋落左一個餐咋喎我: 唔係喎我畫左兩個餐嫁喎經: 咁你洗唔洗嗌過呀,餓親男士就唔好啦我: 唔緊要啦,唔洗啦,埋單呀唔該隔左陣嗰經理行又埋黎:經: 你張單係我入嘅,我好記得你哋淨係畫左一個餐我: 吓,我畫完你嗰位同事仲同我覆左一次單喎經: 我淨係見到一個餐,咁你宜家嗌唔嗌多個餐呀我: 唔洗啦,埋單啦等左兩個字佢哋又執枱又抹枱咁都無人print單,就問張單得未,經理先開始print單再行過黎:經:我落單嗰陣見到一個餐,我忍唔住打斷佢: 其實你哋d餐牌俾客畫完會唔會keep到嗰客

經: 我睇番我哋冇漏單喎,係你哋落左一個餐咋喎
我: 唔係喎我畫左兩個餐嫁喎
經: 咁你洗唔洗嗌過呀,餓親男士就唔好啦
我: 唔緊要啦,唔洗啦,埋單呀唔該

隔左陣嗰經理行又埋黎:
經: 你張單係我入嘅,我好記得你哋淨係畫左一個餐
我: 吓,我畫完你嗰位同事仲同我覆左一次單喎
經: 我淨係見到一個餐,咁你宜家嗌唔嗌多個餐呀
我: 唔洗啦,埋單啦

經:我落單嗰陣見到一個餐,
我忍唔住打斷佢: 其實你哋d餐牌俾客畫完會唔會keep到嗰客走?
經: 唔會嘅, 不過我落單嗰陣見到一個餐,覺得奇怪仲專登轉身數吓你哋幾多人,兩個人叫得一個餐
我: 吓! 宜家係同你哋店員覆埋單,佢自己讀一個拉麵餐一個燒肉餐你都漏喎
經: ANYWAY遇到呢D情況都係我要道歉嘅所以我宜家同你道歉囉
佢拎左d錢就走左,我哋都好費事再嘈就起身走人

講真,一開頭都係諗住算,新開漏單都體諒,但係做乜要屈番個客無畫,仲要同我講"ANYWAY 呢d情況都要道歉所以宜家道歉囉".
2019-09-15