2020-10-25
因為太想打邊爐🔥,喺尖沙咀附近搵到一間「打邊爐」,就膽粗粗去試下,門口個職員姐姐話7:30pm前離座有8折優惠😃,聽到咁旬即刻入去坐底叫湯底。湯底方面,我哋選擇咗藥膳醉雞湯(半隻雞),湯料有准山、紅棗、杞子等,放入浸過紹興酒嘅雞,將成個湯升級咗,酒味重咗但又吾會太濃,大家可以試下飲吓個湯👍🏻,店員都推薦喺落完雞之後要飲湯。店員方面,服務態度好好😇,幫我地擺低湯底之後會提醒我地幾時落雞、又會主動幫我地一件一件咁放落湯裡面,然後再溫馨提示滾咗之後焗10分鐘先開蓋食,仲會定時幫我地撇油同換新碟。呢幾個步驟裡面,都睇得岀呢度既員工好helpful同細心,值得一讚。不過最後埋單同我哋講無得折🤨,因為係星期六所以無,感覺上好似俾店員昆咗。肉類方面🍖🍗,我地點咗日本鹿兒島黑豚肉、牛利托各一份,份量同價錢都幾合宜。黑豚肉的肉質彈牙,望落去油花清晰、不過每塊有三分之一部分屬於肥豬肉,鍾意食肥瘦分明肉質嘅你點呢樣都吾錯😛。至於牛利份量足本,一碟有20塊左右,厚薄適中,熟咗之後仍保持爽口同有𡁻頭。其他食物我哋叫咗蔬菜拼盤🥒🥦🌽、山水豆腐,蔬菜有三種菜組成,有生菜、娃娃菜、小堂菜,菜滾熟咗之後吸咗湯汁提升咗菜
其他食物我哋叫咗蔬菜拼盤🥒🥦🌽、山水豆腐,蔬菜有三種菜組成,有生菜、娃娃菜、小堂菜,菜滾熟咗之後吸咗湯汁提升咗菜嘅鮮味,滾耐d更入味✨。山水豆腐好滑、擺落湯更美味,最鍾意食吸湯嘅食物。😋
今次試食「打邊爐」,整體嚟講係唔錯既,價錢同食物質素成正比,服務都好嘅。店員話佢哋最近做緊新優惠,詳情可參閱佢哋嘅社交平台“打邊爐”、仲會送小食同刺身,有機會再尼試下啦!🤓