經開銅鑼灣係OPENRICE 搵到呢間比較抵食之選,睇到呢間之前都黎過幾次就諗住再拜訪一下。疫情之故,搵到張枱但仲有上手客人食淨既野食同幾張紙巾係度, 叫一叫執枱位姐姐幫忙執一執, 呢個人立即黑面, 仲比說話人聽。佢對住我大聲講話有人(可能係老細)而家叫佢要去煮面, 好唔好老脾,粗粗魯魯就執完走左去煮面,枱上客人用過紙巾係隨手拿,無手套。我當時心諗咩服務態度?你煮面同你要執野關我咩事,駛唔駛咁無禮貌咁比說話人聽?本住疫情期間扶持下小店心態我無怪佢。屋企人坐左埋位我就行去排隊買面,又遇到呢位無禮貌的傢伙係度煮面。見住佢哥仔前哥仔後咁稱呼前面買面果位, 到我一去買就粗粗魯魯大聲講"食咩野?"我同佢講想要咩既餸, 佢就即唔耐煩彈一句"面底先呀",睇住前面位仁兄都呆一呆。你老闆,我火都黎。你咁Q無禮貌又大細超待客,你比龍肉我食我都背脊骨落。扶持小店仲要買難受?我都未等呢個阿姐講完我都無意欲再落單,轉身就走。
題外話/補充資料: 感受: 我知道疫情各行各業都好難做, 做到辛苦"申"兩句我無怪你。我先唔講佢執完枱無洗手就去處理食物,但呢個阿姐根本就大細超對人, 對住前面就"笑騎騎",對住我就喝狗咁,就係因為叫你執一執枱而記仇?呢間嘢食物幾好都好, 服務太令人失望,除非係呢方面有改善, 如果唔係唔會再幫襯!
2020-10-22