今日去完銀行整野已經是中午12:30,我一出門口傾盆大雨,正好附近有個商場,於是入去避雨兼且搵食。睇過幾間都係比呢間海南雞吸引住,一於入去試吓!叫咗一個海南雞飯雞油飯煮得飯粒分明,也不太油,味道不錯,唯金象米的飯香仍未足夠,但算可以接受;海南雞水準也可以,雞肉尚算嫩滑入味,唯部份雞皮脂肪稍多,也可能熟後未過冰水,外皮未夠爽脆這碗香茅豬扒湯河,湯頗鮮但稍甜,但係都‘幾泰國’,豬扒係我喜歡那種,肉質做得夠鬆,唔係乸到冇晒味嗰啲茶餐廳貨色,味道也不錯另外跟餐加$20我哋揀咗一個小食,炸蝦餅,上枱嘅時候,Size同蝦丸一樣,完全唔可以叫做蝦餅,極其量都只可以叫蝦丸,蝦丸尚算彈牙,不過不失!另外還叫了一碟泰式生菜肉碎,啲嘢都嚟到7788,本來諗住影返張大合照先至開始食,點知等呀等、等呀等都未到,店員見我哋左望右望行過黎問我哋欠乜嘢,然後入去廚房幫我哋追,再多一陣仲未到,都係開始食,食咗一半仲未有影,最後唯有取消咗佢;由於我哋張枱對住出菜個窗口,見住其他嘢係咁出,唯獨冇我哋嗰碟,心諗問題出喺廚房排單嗰度,希望店家能認真改善,以免因服務而浪費師傅的手藝;但話翻轉頭,肥仔店長也作出多次致歉,我哋也知不
叫咗一個海南雞飯
海南雞飯

香茅豬扒河

炸蝦丸
另外還叫了一碟泰式生菜肉碎,啲嘢都嚟到7788,本來諗住影返張大合照先至開始食,點知等呀等、等呀等都未到,店員見我哋左望右望行過黎問我哋欠乜嘢,然後入去廚房幫我哋追,再多一陣仲未到,都係開始食,食咗一半仲未有影,最後唯有取消咗佢;由於我哋張枱對住出菜個窗口,見住其他嘢係咁出,唯獨冇我哋嗰碟,心諗問題出喺廚房排單嗰度,希望店家能認真改善,以免因服務而浪費師傅的手藝;但話翻轉頭,肥仔店長也作出多次致歉,我哋也知不關他事的,他的服務態度也很不錯
2022-06-11
海南雞飯