2018-05-30
大學同學聚會,提議食依間,無乜所謂就試下囉,反正用Openrice預約有9折。樓上店嚟,地面入口不起眼,要花花眼力。初頭以為係食中式小菜,原來係類似雞煲,再打邊爐嘅模式!一如雞煲嘅做法,先叫一個燜鍋,再係菜單點食材打邊爐。最大路當然係海鮮啦,咩牛蛙田雞完全唔敢試。基本上店員全程服侍打點,幫你開火熄火落醬調味,唔洗自己郁手。所謂燜鍋,即係無落水而煮熟海鮮(不過有一大舊牛油防止焦燶),鮮味都有既,不過$300份量就偏少,廣島蠔每人得一粒左右,八爪魚仔都係得好少。相信係想客人多點其他菜單上既食材吧。所以我地都叫左「澳洲霜降牛面頰肉」、「響鈴」、「蜂巢豆腐」等等,不過質素實在只屬一般,不提也罷。銀菊露則好似由許留山提供,偏甜。總體而言:食物普通,唯獨勝在人少、地方夠大,座位好坐,店員都會主動幫手打點個鍋。同時幸好埋單並唔貴,除開每人$214,唔算伏亦唔算超正囉。
樓上店嚟,地面入口不起眼,要花花眼力。
初頭以為係食中式小菜,原來係類似雞煲,再打邊爐嘅模式!
一如雞煲嘅做法,先叫一個燜鍋,再係菜單點食材打邊爐。
最大路當然係海鮮啦,咩牛蛙田雞完全唔敢試。
銀菊露則好似由許留山提供,偏甜。