2018-01-07
喺屯門區韓燒店唔算好多,又集中喺屯市,價錢略貴。得知喺卓爾廣場有間價錢比較貼地嘅韓式燒肉開張冇耐,今晚就黎試下喇。呢度位於商場2樓,靠近電梯口,非常易搵。餐廳面積頗大,有好多卡位,連2人都有卡位坐,又有幾張大枱。呢度用平板電腦點菜,非常方便,餐單分為韓燒、火鍋兩種玩法,亦都可以同時進行。我地試左韓燒,咁有牛肉、豬肉、雞肉、羊肉、海鮮、蔬菜類等,我地作為食肉獸,都係主力點左幾款肉類試下坐低店員會送上生菜、幾碟前菜,例如青瓜、泡菜,可以包肉食。另外有調味料區,有十幾款醬料醬汁可以自取,第一次見到有咁多仲有如果鐘意食豆腐花,啱哂喇,自取,豆花香滑,加上黃糖,味道一流,我地食左兩大碗飲酒嘅朋友都可以有hoegaarden、梅酒、清酒等可以選擇,當然要另外收費啦,咁我地唔飲酒,都係點汽水、檸茶呢啲普通野。肉類方面,我地點左牛小排、牛肉條、一起燒牛肉、西班牙黑毛豬、薄切黑豚肉;另外點左黑松露帶子肉、鹽磨八爪魚,加上兩杯飲品、兩款甜品,連埋加一服務費,人均150蚊左右,都好抵食牛肉條牛味濃,有咬口牛小排肉質lum;黑毛豬份量都幾多,薄身輕輕烤一烤就食得,唔會太肥膩;黑豚肉豬味會出啲,肥瘦均勻,肉質比
坐低店員會送上生菜、幾碟前菜,例如青瓜、泡菜,可以包肉食。
另外有調味料區,有十幾款醬料醬汁可以自取,第一次見到有咁多
牛肉條牛味濃,有咬口牛小排肉質lum;黑毛豬份量都幾多,薄身輕輕烤一烤就食得,唔會太肥膩;黑豚肉豬味會出啲,肥瘦均勻,肉質比黑毛豬滑啲,有啲甘香;帶子面有黑松露醬,味道濃厚,建議唔好烤太耐,否則肉會老;八爪魚lum而不韌,本身已醃製過,相當唔錯
佢地嘅食材已經醃過,但枱面上都有孜然粉同海鹽,可以自行添加。
牛小排:
一起燒牛肉:
牛肉條:
鹽磨八爪魚:
黑松露帶子肉:
西班牙黑毛豬:
薄切黑豚肉:
佢地嘅烤爐本身墊左烤爐紙,食物烤起上黎冇咁容易濃、痴底,而且唔會好油;有需要仲可以自己換紙,唔洗下下等店員換鐵盤,好方便
最後食埋兩個甜品,分別係焦糖燉蛋、芒果布甸,十零蚊唔係貴,試下。
燉蛋面頭就冇燒過,但入口都有幾香濃嘅焦糖味,都算唔錯;芒果布甸味道較淡,唔會太甜,不過不失
值得一提係店員服務好細心,話俾我地知生菜係用50度溫水拖過,避免生水直接入肚,都令我加左啲分。
整體黎講,都相當滿意,兩口子坐得幾舒適,食物唔貴,質素比想像中好,而且服務都很好