2019-07-24 153 瀏覽
這間餐廳是新開的,就在公司附近,所以今晚放工便同友人來試試。餐廳不是很大,座位不算很多,裝修有一種文青的風格。店員把餐牌放下先有為我們介紹過,聽過介紹後,決定點兩份set dinner!手沖咖啡($60),友人喜歡飲咖啡,所以今日就順下佢意同佢一齊點左呢款手沖咖啡。這款咖啡但有酒香,還有胡椒的味道,很特別,飲落都好順滑,而且用上好似裝清酒的器皿同杯,玻璃杯盛著熱辣辣的咖啡,又香又漂亮!意式橄欖油漬蕃茄乾加蒜香多士,這個頭盤非常香口,蕃茄乾夠哂酸,配上脆口又香蒜味的多士,很開胃呢!和風涼拌豆腐拌蝦肉秋葵,另一款頭盤比較日式,用上鏗魚汁的凍豆腐,上面還有秋葵、蟹子和蝦,口感非常豐富,味道淡淡地,不錯呢!南瓜湯,這裡的南瓜湯連平時唔喜愛飲南瓜湯的友人都讚,這裡是自己榨的,所以南瓜蓉好有口感,而且味道濃郁!慢煮鴨胸拌蒜香意粉,冇諗過鴨胸都可以咁好食,店員表示經過慢煮之後,他們會再煎兩次鴨胸,一次係迫D油出黎令鴨胸唔會咁油,而第二次係鎖住肉汁。鴨胸肉質鬆軟,而且真係唔油,食完唔會有一種好油膩的感覺,而且好香鴨肉的味道,絕對同平時出面食到的好唔同!意粉用上蒜油黎撈,所以好香蒜味!慢煮安格斯腹肉牛扒
餐廳不是很大,座位不算很多,裝修有一種文青的風格。
手沖咖啡

南瓜湯

慢煮鴨胸拌蒜香意粉

慢煮安格斯腹肉牛扒拌薯蓉
慢煮安格斯腹肉牛扒拌薯蓉,一上枱見到一碟好紅的牛腹肉,店員表示因為是慢煮,能夠鎖住肉汁,所以睇落也好似未熟,但其實已經熟了!這裡的牛肉肉質非常鬆軟,我也未曾食過這麼好吃的牛,牛肉味濃,很難用筆墨來形容呢!而且薯蓉也食得出是他們用上薯仔整碎變蓉的,所以好有口感!

伯爵茶奶凍拌雪糕
伯爵茶奶凍拌朱古力雪糕,奶凍唔甜,好香伯爵茶味,配上帶有苦苦地的朱古力雪糕,十分惹味!
Mocha戚風蛋糕
是日蛋糕,另一款甜品我們點了mocha戚風蛋糕,樣子很美,上面的cream是mocha味的,淡淡的又唔會好濃,重點唔甜,岩哂女仔食呀!

總括黎講,店子雖少,但店員非常熱情有禮,每道菜上枱時都會稍作介紹,非常有心,絕對支持這間小店呢!
2019-07-19
南瓜湯