2021-03-08
太耐無同同事出去搵美食,一於就試喺中環新開嘅FRITES。即日朝早訂午餐好彩有枱,不過限住一個小時內完餐交枱。12點半左右到餐廳,職員都好快安排入座。外在環境夠晒CHILL,不過對住馬路有啲食塵,好彩我哋獲安排坐返入面。餐牌及飲品牌設計精緻似本雜誌,加分。不過是日午餐的餐牌並無另印參考,食客要自己用手機掃QR CODE睇,或者方便廚部同後台會每日更新,但最終都係要托侍應落單,有啲唔方便。一行四人叫咗4個SET,每SET前菜可以跟餐湯或者沙律。同事揀咗薯仔湯,自己揀咗南瓜沙律。薯仔湯望落個色似南瓜湯咁,飲落有淡淡哋薯仔味,重芝士拉絲味道,飲晒成碗湯一啲都唔"漏"。至於南瓜沙律,菜新鮮爽脆,綿綿南瓜仲好甜,仲有啲合桃碎粒,配埋酸酸地兩小口山羊芝士好好咬口。如果淨係一大碗沙律,都會有健康客嘅巿場。主食嚟啦! 同事嘅蕃茄芝士意大利粉,聞落濃郁蕃茄香,食落去有輕淡味道,不是茄膏假甜味,有少少芝士香味混埋一齊,YUMMY! 意粉麵身軟硬度適中,並無太腍黏口或者太硬身。女仔嚟計,食晒一碟完全OK!另一同事點咗雞胸肉扒配薯菜,扒身上層有芝士番茄醬。肉扒有手掌大小尺寸,扒身唔會過厚,入口亦唔粗糙"鞋口"
另一同事點咗雞胸肉扒配薯菜,扒身上層有芝士番茄醬。肉扒有手掌大小尺寸,扒身唔會過厚,入口亦唔粗糙"鞋口",有少少肉汁油份。跟埋個芝士要趁暖身食,否則芝士凝固少少後,入口會覺得無咁吸引仲會好油滯。薯條炸至金黃色,唔乾身唔硬口,食到內裡軟軟薯蓉。整體都係中上!
自己點咗青口配魚柳,賣相擺盤簡單。青口處理過,唔會有過多"足絲",食落口唔韌身。魚柳薄身煎到好香口,亦又唔係油冧冧,亦都無鬆散,仲有啲結實,無雪味。配菜西蘭花、薯仔唔會好HEA,有少少鹽調過味,整碟都係有水準~
一人食完個SET都飽晒,下次先留肚食甜品~