2017-09-02 60 瀏覽
我哋去一行三人去食,menu只有4 course set dinner,沒有深究就叫咗三個set。食完main course等咗好耐,問係咪有甜品,同埋想睇drink menu再嗌嘢飲,個waiter話:要like我哋facebook先有㗎喎,然後就走咗去!我哋仲好茫然咩嘢facebook?隔一陣個waiter返嚟話已經last order咗冇得再嗌嘢飲,我哋:吓?幾時last order咗冇人同我哋講?個waiter又走咗去!我哋想問清楚點解4 course dinner點解唔包甜品,唔通嘢飲都當一個course?另一個人就淨係拎個menu俾我哋指住一行字有寫要like facebook先有甜品,咁我哋咪like囉!但其中一位長輩冇facebook,我哋都係預佢俾兩份甜品,但佢嚟到又真係只俾兩隻叉!搞到長輩好唔高興!甜品都唔肯食!講真我明白呢種生意手法係想吸多啲客,如果餐廳ok我不知幾落意like,我之前冇任何優待都喺網上同人分享好食嘅小店,但呢like真係like唔落,幾後悔食咗嗰兩個甜品!如果可我想嘔返嗰兩個甜品出嚟俾返佢哋!咁嘅態度,俾你呃到幾多次like都會立即unlike!
只能夠講,以後食飯要當考試咁睇清楚題目先好落單,廢事又俾人寸。