2021-05-18 163 瀏覽
好耐無黎呢間不籽是咖啡。呢間不籽是咖啡位於油麻地彌敦道轉入去一條安靜街道,入口係地下,唔難見到。咖啡室樓底特高,裝修同家具以木爲主,餐具大部分都係木造既。連餐牌都好木質感覺。食物唔只有咖啡,餐牌主食有冷麵,烏冬,意粉,漢堡,全日早餐。大部分主食都有海鮮,好多菜式都係非常日式。小食有薯條,餃子,小法包,蓮藕,雞翼。上次午市黎,今次我地收工之後先黎,餐牌好似一樣。我地一行二人點左兩份主食,一份小食同兩杯野飲。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128食物用木製大碗擺得靚靚。龍蝦湯用個迷你水㷛仔裝住保暖,份量好多,色澤橙紅。龍蝦湯既龍蝦味香濃,清甜唔油,好味道。大蝦超大隻,真心超級爽脆鮮甜,只係加左少少黑胡椒調味。牛油果半個,好新鮮。稻庭烏冬超滑,連埋d紫菜絲同木魚碎一齊食好正。其他配料仲有新鮮沙律菜,洋蔥同車厘茄。味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128呢款味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉比上次第一次黎食大有進步。首先蟹肉同蟹膏份量好多,加埋個味增蟹醬,蟹味超濃又滑,分量夠哂清碟意粉。蟹籽份量又好多,加埋超多花菇片同茶樹菇,啖啖爽脆。而扁意粉嘅質感幾好,幾好咬口。其他配料有紫菜絲,木耳碎,新鮮沙律菜同車厘茄。食完

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128

味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128

味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉

呢款味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉比上次第一次黎食大有進步。首先蟹肉同蟹膏份量好多,加埋個味增蟹醬,蟹味超濃又滑,分量夠哂清碟意粉。蟹籽份量又好多,加埋超多花菇片同茶樹菇,啖啖爽脆。而扁意粉嘅質感幾好,幾好咬口。其他配料有紫菜絲,木耳碎,新鮮沙律菜同車厘茄。食完只能夠講,好正!
海鹽焦糖雞翼

海鹽焦糖雞翼 $68

小食叫左海鹽焦糖雞翼。海鹽焦糖雞翼一客四隻切左半變單骨雞翼,方便食用。雞翼皮脆肉嫩,味道甜甜哋,好好味。墊底仲有新鮮沙律菜,洋葱片同車厘茄,沾咗d海鹽焦糖醬好味又唔乾。

飲品除左咖啡之外,都有茶,朱古力,梳打,花茶。今次黎仲多咗一款甜品同埋期間限定飲品,本來想試吓期間限定嘅海鹽忌廉抹茶鮮奶,可惜冇貨。唔緊要,就試吓Affogato。
Affogato

Affogato $48

“被香濃熱咖啡淹沒嘅雲尼拿雪糕”。店員細心咁將冰凍雪糕同熱咖啡分開上,等你自己加埋一齊。雪尼拿雪糕好香滑,齌食都超正,加落咖啡香味超濃嘅熱咖啡,中和左咖啡嘅苦味,一冷一熱,好正。
野莓梳打

野莓梳打 $45

另一杯叫左野莓梳打。野莓梳打有士多啤梨同藍莓各兩粒,再加薄荷葉點綴。下底係甜甜嘅野莓濃縮果汁,要同梳打水搞渾先好飲,唔過甜。好欣賞佢哋用金屬飲管,夠環保又實用。
野莓梳打,Affogato

今餐所有食物都好正。食完七點幾外面已經有人排隊,唔怪之得啦。
2021-05-18
海鹽焦糖雞翼