近排d天氣真係好熱..胃口好差~比較想食辣野刺激下所以晚餐揀去..位於佐敦道既"卧龍莊"食四川菜食店分成兩層~下層為千鍋居(農家菜)..上層係卧龍莊(川菜)兩間係姊妹店~所以點小菜方面..兩間可隨意互點並無規限變相更能迎合唔同客人既口味~食店以黑色為主~地方好寬敞環境亦好舒適~播放住中樂..場地氣氛帶古色古香又平和幽雅訂檯時..揀要窗口卡檯座~我就好喜歡..另一半話出入比較麻煩(哈)先點個.."口水雞(例牌)"顏色好吸引..望見已經垂涎三尺~例牌份量足夠2人食用醬料底好豐富濃香~麻辣味突出~本身屬極微辣..鹹度適中雞肉質好嫩~整體非常惹味..越食越開胃~之後叫左個白飯忍唔住要用醬料(走油)撈飯~真係太好味"水煮桂花魚(例牌..中辣)"~份量原來都唔少~好在無叫大桂花魚肉好大片~肉質非常鮮嫩中辣辣度..個人而言係口腔微辣感~但辣度其實好ok因為如果叫大辣(過辣)~根本食唔到小菜既精髓味道下層配料仲有大豆芽,青瓜,粉皮,雞紅蔬菜及粉皮吸左辣汁味道..超惹味亦因為面層辣油可以封存熱力~整個小菜都keep到好耐熱兩口子食量真係唔多~加上食物好足份量..2個小菜已經好飽但其實我仲有好多小菜要試~
近排d天氣真係好熱..胃口好差~比較想食辣野刺激下
所以晚餐揀去..位於佐敦道既"卧龍莊"食四川菜
兩間係姊妹店~所以點小菜方面..兩間可隨意互點並無規限
變相更能迎合唔同客人既口味~食店以黑色為主~地方好寬敞
環境亦好舒適~播放住中樂..場地氣氛帶古色古香又平和幽雅
先點個.."口水雞(例牌)"
顏色好吸引..望見已經垂涎三尺~例牌份量足夠2人食用
醬料底好豐富濃香~麻辣味突出~本身屬極微辣..鹹度適中
雞肉質好嫩~整體非常惹味..越食越開胃~之後叫左個白飯
忍唔住要用醬料(走油)撈飯~真係太好味
"水煮桂花魚(例牌..中辣)"~份量原來都唔少~好在無叫大
桂花魚肉好大片~肉質非常鮮嫩
中辣辣度..個人而言係口腔微辣感~但辣度其實好ok
因為如果叫大辣(過辣)~根本食唔到小菜既精髓味道
下層配料仲有大豆芽,青瓜,粉皮,雞紅
蔬菜及粉皮吸左辣汁味道..超惹味
亦因為面層辣油可以封存熱力~整個小菜都keep到好耐熱
兩口子食量真係唔多~加上食物好足份量..2個小菜已經好飽
但其實我仲有好多小菜要試~所以依間一定會再encore^^
安座後..食店仲送上兩款免費小吃開開胃
"麻辣涼拌青瓜 & 麻辣涼拌粉皮"~兩款都好味好開胃..由其青瓜
食店無酒牌..自攜酒水(不收費)~而食店既沙冰其實都好吸引
整體食物好有水準~服務亦親切友善..好有禮貌