2013-07-30
平常有空喜歡同同事在這飲茶,因中午多人我地通常會做耐啲到兩點左右才到。今天因多野做成三點才到,那時已有三四張吉枱,只有近門口才張才放了碗筷,但因近門口比較熱我們揀了另一張枱坐,那瘦瘦的男人黑口黑面(幾次去他也是冇表情)重新擺過啲碗筷。之後我地開始談話,可能談話時太投入聽不到那男人問開咩茶,聽吾到啫,洗吾洗咁惡呀?!我地得三個人,但叫左7樣野:皮蛋瘦肉粥-粥不夠熱也勝在皮蛋夠多也夠香牛菘炒飯-一向最喜歡這裏的炒飯,乾身得黎又夠軟,但今天這炒飯比較硬身,飯粒放進口久久還吞不下,味道反而不錯黑召爽肚-好夠味亦不太硬避風塘尤魚-好好味,漿粉夠脆夠薄,尤魚軟硬適中其他還叫了菜心,鳳瓜及粉果,這幾樣不過不失,可以接受!埋單時因公事要講電話,有女侍走過來比張單我,因我慣了check單又講緊電話,我對她說一陣我拎出去比你,剛check完單,拿了銀包出來,那女侍又走過來,前後不到兩分鐘,係咪咁趕呀?那時才15:44,如果趕收工為何當我入去時不說明呢?其實人客食野只為開心,為何不能為客人忍耐點,我食得開心時你做得也開心,不是更好嗎?
我地得三個人,但叫左7樣野:
皮蛋瘦肉粥-粥不夠熱也勝在皮蛋夠多也夠香
黑召爽肚-好夠味亦不太硬
避風塘尤魚-好好味,漿粉夠脆夠薄,尤魚軟硬適中
其他還叫了菜心,鳳瓜及粉果,這幾樣不過不失,可以接受!