2018-03-27
差唔多一至兩季先約得成功嘅聚會,今次有七人岀席,當中公認嘅食家負責book位,佢以杏汁肺湯為找尋目標下,訂咗我亦未食過嘅「粵來順」啦!當晚其中一位朋友早十多分鐘到達拎枱,我亦差不多時間到,餐廳居然話訂了的枱誤俾他人!誤俾他人!!??朋友訂枱時已預留一湯兩菜式,怎麼可能錯誤俾了他人呢?!解決係可即時坐另一張枱但限時90分鐘還枱或等等等!我真係覺得這個係什麼道理,明明係餐廳自己攪錯,沒有歉意之餘,要顧客承受返後果!!!之後話有另一張枱結賬清理,等了又等,眼見門口等位的食客陸續入座,還未叫我哋。最後我忍唔住再問,先話可以入座,已比訂座時間足足遲四十分鐘!這是對客之道?儘管餐廳係咩米芝蓮推介、儘管你的食物如果是好,已影響我心情、影響我對餐廳嘅印象!食物方面如下⋯⋯生磨杏汁白肺湯(預留):都算幾夠味,杏仁香白肺潤,不過一大一細湯料都係得個六、七舊肺,似乎少咗d!蜂蜜豉油雞(預留):比一般豉油雞多一分蜜糖甜,雞肉滑滑,幾好味。籠仔荷香糯米蒸羔蟹(預留):荷葉蟹鮮甜,將蟹蓋嘅羔混合糯米飯一齊更能提升味道,好食!千絲芝心球:芝心比想像中少,無好似預期多到似芝心丸般,外層超脆脆而蝦丸無驚喜!蒜蓉粉絲蒸開
食物方面如下⋯⋯
蜂蜜豉油雞(預留):比一般豉油雞多一分蜜糖甜,雞肉滑滑,幾好味。 籠仔荷香糯米蒸羔蟹(預留):荷葉蟹鮮甜,將蟹蓋嘅羔混合糯米飯一齊更能提升味道,好食! 千絲芝心球:芝心比想像中少,無好似預期多到似芝心丸般,外層超脆脆而蝦丸無驚喜! 蒜蓉粉絲蒸開邊蝦:菜式嘅配搭本身就無得輸,這道菜亦無令人失望。 冰梅欖鼓骨:好味好香夠特別,唔多好㯒味嘅朋友都一讚。 椒鹽鮮魷:普普通通,屬正常之作。
上湯浸白菜:一樣係屬正常浸時菜。
整體食物質素的確有優良,奈何入座時的混亂安排,仲有不負責任的所謂補救,對認為一間餐廳提供食物質素與服務水平同等重要的我,如給負評只是覺對 廚師們不公平,但怎也不得不收起「笑」評。會唔會再光顧或推介,我都有所保留!