我的家人打算普通吃一餐飯為我慶祝生日,父母一早去餐廳霸位,大約6:00 ,他們同我父母說冇訂位只可坐中間,旁邊的卡位全部有訂座。後來發現,佢哋寧願俾遲來的人坐,都不比最早到的我們坐。我哋係頭幾張枱入座,就係諗住冇訂位,早啲嚟搵個好位,點知最早嚟原來係坐最差嘅位。因我地得四個人,所以冇打算叫片皮鴨。店員建議我哋叫隻鴨,我哋話得四個人應該食唔晒,然後侍應用非常冇禮貌及不屑的語氣及眼光,個個都係咁食㗎啦,兩個人都係咁樣食,個個都食得晒,點會食唔晒呀?咁可能你哋會諗,會唔會係我哋食埋啲平嘢,人哋先咁樣串我哋?我地埋單都九百幾蚊,近一千。我哋唔係冇錢食,係想叫多幾個餸,代替左隻片皮鴨。因為佢冇得叫半隻,叫咗一隻片皮鴨,其他嘢都唔使食,個個都飽哂。由於佢哋嘅服務奇差,無論係侍應定係收銀,啲嘢雖然係好好食,比五粒星,但係真係唔敢再幫襯,啲員工非常之得人驚,好趕客,可能覺得自己間野大把人嚟食,唔稀罕少幾個客,最好唔好黎,唔使做得咁辛苦。我要求嘅服務態度只係正常人一個,我絕對唔係嗰啲要求好高,好麻煩嘅人。我知做餐廳個個都好忙,所以我冇要求過佢哋做啲乜,冇麻煩過佢哋。但由頭到尾餐飯,啲人對住我好似好唔想做

我要求嘅服務態度只係正常人一個,我絕對唔係嗰啲要求好高,好麻煩嘅人。我知做餐廳個個都好忙,所以我冇要求過佢哋做啲乜,冇麻煩過佢哋。但由頭到尾餐飯,啲人對住我好似好唔想做我生意咁,食完仲唔開心過未食,咁何必要浪費成千銀去食飯,激親自己?