2019-01-19
友人生日,大家都因爲工作好少食屋企飯。藉友人生日一齊去食食住家菜。小菜餐廳有海量,為何會選擇呢間住家菜呢?都是聽同事講,去過食ok所以試試佢。事前提早一天打去訂位,而亞嫲雞是唯一要預訂的。於是我們訂位時順便留了半隻雖然半隻,都幾大碟,雞皮幾香,雞肉帶點麻油+醬油嘅醬汁味上菜是微暖,不是熱辣辣那種,可能是亞嫲雞的特式?欖菜肉鬆炒四季豆都幾多,成餐飯主要食佢,夠香夠欖菜味牛柳粒西蘭花牛柳偏咸,略帶黑椒味,肉質唔算un,但就冇咩獲氣,唔似炒過嘅感覺。西蘭花只是伴碟同涼左,同牛柳好似分開,唔屬於同一碟餸咁不過$6x一碟餸,價錢唔算貴,但普通,可能平時茶餐廳仲有獲氣同好味過佢。只是又真係有同事推薦,只能說人人口味不同不過另外最好笑嘅係⋯因為得兩個朋友食蛋糕,所以我只買了兩件cake,去到時收銀姐姐睇過只係小cake,好好人話唔收切餅費,我就連盒同立燭俾佢幫我雪起。食到尾聲另一位侍應姐姐黎收走食物,同時冇先兆直接拎左盒「蛋糕連立燭」(蛋糕照喺盒內,立燭照喺盒外⋯同時大聲話「你地都食得蛋糕架啦?」就放低走左⋯全枱O咀⋯本來係俾壽星一個小驚喜完全係失敗左⋯仲要講完走左⋯完全冇俾火機我地,要再問佢拎如果
欖菜肉鬆炒四季豆
都幾多,成餐飯主要食佢,夠香夠欖菜味
牛柳粒西蘭花
西蘭花只是伴碟同涼左,同牛柳好似分開,唔屬於同一碟餸咁
如果這是因為餐廳主動不收我們切餅費而這樣,我情願俾番$100切餅費你幫幫忙唔好搞喎我個驚喜。