2021-09-19
華苑潮州閣(尖沙咀)朋友介紹呢間係正宗潮州菜,食物好有質素,同家人一齊嚟中秋做節。餐廳座位唔算多,而且好多都係包廂或卡位,幾有私隱。🔅芋茸香酥鴨呢個好食,外皮嘅有酥香,餡料又有芋頭嘅粉嫩軟滑,亦有鴨味,三者和諧協調。⭐️推薦指數:8/10🔅蠔烙呢個又係好食,非常足料,爆多蠔仔,而且蛋有蛋香。蠔餅嘅口感唔係好多粉或者空氣,而係好實在,淡淡都好滿足。⭐️推薦指數:8/10🔅滷水三併話就話係三併,但其實有鵝肝、鵝片、鵝肉、鵝腸、雞蛋、芽菜。👉滷水汁帶少少花椒嘅辣,食肉唔覺,但食芽菜等等沾得比較多滷水汁嘅食材,就會有少少辣嘅感覺,同時只有淡淡嘅藥材味,唔會好似其他餐廳嘅滷水用藥材味冚晒食材嘅味道。👉最好食係鵝肝,完全冇任何苦味,入口未算即溶但幾軟滑,同法式鵝肝爆油口感係另一種感覺。👉鵝腸有少少爽口,但比較難咬斷,食多兩條牙骹有啲軟。👉鵝片韌,口感粗糙,連皮帶骨嘅鵝肉反而比較好食,鵝皮亦帶油香。⭐️推薦指數:6/10 (建議只點滷水鵝肝)🔅糖醋伊麵 雙面王麵炸得外脆內軟,隨自己口味加糖加醋,好邪惡但好好味!⭐️推薦指數:8/10🔅烏豆沙水晶球出乎意料好食!豆沙微甜,帶陳皮味,食完唔會覺得飽滯,反而想食多
餐廳座位唔算多,而且好多都係包廂或卡位,幾有私隱。
🔅芋茸香酥鴨
🔅蠔烙
🔅滷水三併
話就話係三併,但其實有鵝肝、鵝片、鵝肉、鵝腸、雞蛋、芽菜。
👉鵝腸有少少爽口,但比較難咬斷,食多兩條牙骹有啲軟。
⭐️推薦指數:6/10 (建議只點滷水鵝肝)
🔅糖醋伊麵 雙面王
麵炸得外脆內軟,隨自己口味加糖加醋,好邪惡但好好味!
🔅烏豆沙水晶球
出乎意料好食!豆沙微甜,帶陳皮味,食完唔會覺得飽滯,反而想食多粒!
⭐️推薦指數:9/10
🔅百合茨實糖水
好足料,百合清甜,茨實煙韌,糖水我覺得略甜咗少少,再淡番啲會更好。
⭐️推薦指數:7.5/10
🔅服務
沖茶結果茶壺神秘消失,功夫茶等十分鐘都無影。
⭐️殷勤指數:2/10
總評:食物真實質料,味道中上,服務需提升。