2017-07-23
知道美林冬菇亭新開左糖水鋪, 一直都想去試, 今日終於的起心肝行過去試下!一入到鋪頭, 感覺好寬敞乾淨(真係好少香港糖水鋪唔駛背對背咁坐!!), 同朋友黎傾下計食下糖水就最正!! (可惜今日得我自己一個)甜品方面真係花多眼亂, 又有中式, 又有西式(心太軟呀~ 木槺布甸呀~), 綿綿冰, 軟雪糕....... 真係要幾分鐘先揀到食乜由於最近心火盛, 所以叫左小丸子綠豆沙涼粉下一下火!! 雖然綠豆沙自己都煲到, 但一試就知呢間鋪係唔係用心去整。唔好講笑, 堅係真材實料。食到有好香臭草味, 可能係個人喜好原因, 勁like 出面啲糖水鋪真係唔多有咁傳統呢風味!! 而且啲綠豆煲到綿晒, 好有媽媽煲既感覺聞到隔離枱食咖哩野好香, 又叫碟咖哩魷魚拼盤試下。一食真係停唔到口 啲咖哩唔止聞香, 食都好香!! 好濃咖哩味, 但又唔會好辣。蘿蔔無根又好甜, 魷魚又夠爽口, 仲有魚旦, 豬皮, 腸仔。真係買返屋企做餸配白飯都得!!!食完真係大滿足 下次要同啲friends黎試埋其他野先!!
食完真係大滿足 下次要同啲friends黎試埋其他野先!!
小丸子綠豆沙涼粉