2022-03-07
✨食物服務環境都一流✨.多年榮獲米芝蓮一星嘅文華廳,自 1968 年以來,一直憑藉精美嘅粵菜讓客人稱心如意❤️ 上年年頭裝修後,耳目一新嘅室內環境比以往多咗種優雅感;餐廳設於 25 樓,往外看則除咗有城市境外,都睇到少少海景~最近男朋友趁住我生日帶我黎食生日飯,一試果然名不虛傳٩(ˊᗜˋ*)و.▫️香烤片皮鴨 半隻 $688有別於一般地方食到嘅片皮鴨,職員會係你面前切下鴨皮,仲會去除皮下脂肪,令鴨皮香脆而不膩🥰至於餅皮亦夠薄物及柔韌!.除咗有傳統嘅片皮鴨餡料外(甜麵醬、青瓜、京蒽),文華仲預備咗另一種食法——用餅皮包住甜酸醬、蘿蔔、哈密瓜及鴨皮黎食✨呢種食法都係第一次食,又幾fresh,仲意想唔到咁夾,雖然我個人比較傳統,鍾意傳統餡料多啲~但呢個創新食法令我好impressive!.二食:魚香茄子炆鴨粒至於二食非常惹味,我哋選擇咗將鴨肉會煮成魚香茄子炆鴨粒,魚香茄子味道鮮美及軟潤香,鮮咸適口;鴨肉食起上黎有少少似豬肉,配上魚香茄子毫無遺和感,真心好好食,食落非常好送飯😋.▫️ 原隻鮑魚雞粒盞 三件$188暫時係我食過最正嘅鮑魚雞粒盞❤️鮑魚口滑嫰有嚼勁,雞粒亦入味,再配上香脆酥皮撻,好好食(≧
▫️香烤片皮鴨 半隻 $688
除咗有傳統嘅片皮鴨餡料外(甜麵醬、青瓜、京蒽),文華仲預備咗另一種食法——用餅皮包住甜酸醬、蘿蔔、哈密瓜及鴨皮黎食✨ 呢種食法都係第一次食,又幾fresh,仲意想唔到咁夾,雖然我個人比較傳統,鍾意傳統餡料多啲~ 但呢個創新食法令我好impressive!
二食:魚香茄子炆鴨粒
▫️ 原隻鮑魚雞粒盞 三件$188
暫時係我食過最正嘅鮑魚雞粒盞❤️鮑魚口滑嫰有嚼勁,雞粒亦入味,再配上香脆酥皮撻,好好食(≧◡≦)
▫️ 南翔小籠包 三件$108
湯汁豐富鮮美,肉餡滑嫩適口,食落一啲都唔膩口🥰餅皮更加難得地又薄又柔韌之餘不失鬆軟♡
▫️ 西班牙黑豚肉叉燒腸粉 $188
我自己覺得唔錯幾好食,而男朋友話覺得冇咩特別
▫️壽包、桂花糕、蝴蝶酥
估唔到桂花糕原來可以咁好食!賣相晶瑩剔透,口感水嫰幼滑,食落充滿桂花清香及杞子甘甜,個種清甜絕對唔係死甜💕蝴蝶酥亦非常酥脆,係我食過數一數二好食嘅蝴蝶酥♥︎而壽包則冇咩特別
✨另外佢仲有啲醬比我哋點黎食,個XO醬都好正 ;至於茶方便,我哋叫咗普洱,我哋都覺得杯茶好香☕️
@fibee3b