2018-03-17
聽過台灣既胡同燒肉好耐, 但都無去過食, 而家係香港開左分店都大半年, 今晚終於有機會黎黎到啱啱開始晚市, 已感受到年青侍應的熱情, 部份侍應係台灣人好彩之前已做好功課, 已經BOOK 左位要坐bar 枱因為坐bar 枱有個好處, 就係用炭爐燒呢, 坐其他枱就只係普通燒烤爐入去坐低前, 可以先將袋收係locker, 設施又幾好喎侍應先俾左香蔥, 洋蔥, 等醬料, 檸檬汁可以清油膩Menu 很清楚, 分左和牛, 牛肉, 黑豚肉, 雞肉, 羊肉, 蔬菜等侍應好溫柔&熱情地介紹熱門必點, 特別推介由台灣空運既墨魚香腸 我地揀好之後, 想慢慢食, 諗住叫少少先, 之後再叫好快有個炭爐放係我地面前, 呢度侍應會負責幫你燒埋, 好服侍!達拉斯, 因為係每日有限量, 所以盡快叫左先有兩件, 每件有4塊, 紋理油花清晰先把四邊燒一燒, 將肉汁鎖起, 侍應話7成最好食, 我們就聽哂佢話, 等食就得入口肉汁滿瀉 , 肉質嫩滑, 牛味很濃既然達拉斯已經咁好食, 我地決定黎多碟和牛助條和牛肋條睇黎較肥膩, 但燒起黎, 油脂爆出, 和牛的確更好食, 牛味比達拉斯更濃梅花豚肩排, 肉質有彈性, 咬著帶韌勁, 非常
好彩之前已做好功課, 已經BOOK 左位要坐bar 枱
入去坐低前, 可以先將袋收係locker, 設施又幾好喎
侍應先俾左香蔥, 洋蔥, 等醬料, 檸檬汁可以清油膩
我地揀好之後, 想慢慢食, 諗住叫少少先, 之後再叫
達拉斯, 因為係每日有限量, 所以盡快叫左先
有兩件, 每件有4塊, 紋理油花清晰
入口肉汁滿瀉 , 肉質嫩滑, 牛味很濃
既然達拉斯已經咁好食, 我地決定黎多碟和牛助條
梅花豚肩排, 肉質有彈性, 咬著帶韌勁, 非常香口
上等豬五花, 油花分明, 外皮脆, 肉質嫩五花腩實在油膩, 要加個白飯先得, 之後發覺豚類加些洋蔥好好食
去骨雞腿肉, 可以揀味道, 我地揀左推介既奶油味, 即係牛油
侍應會將燒好的雞肉先點落牛油後上碟
牛油味好香, 雞脾肉好嫩滑
墨魚香腸, 由於侍應推介好幾次, 所以索性叫一客
白色就係墨魚肉, 侍應仲燒到腸邊少少焦, 口感皮香脆, 墨魚肉彈牙, 真係值得試下
綜合野菜, 包括 雞脾菇, 青椒, 青瓜, 粟米
如果俾我自己平時燒, 每次都會好早放哂係爐邊, 最後燒到乾哂, 好彩有侍應幫手燒, 原來蔬菜唔使燒好耐, 只係啱啱熟就夠, 食落仲好多水份
奶油起司地瓜
原來係邪惡野黎, 估唔到係咁多芝士, 拉到極多絲
將大舊芝士撈勻蕃薯粒, 蕃薯粒好甜好淋
好彩食完唔係好膩啫
雖然我地坐係炭爐前, 但上面的一排排抽風系統好好, 我地食完都無成身油煙味
服務亦一流, 侍應亦好細心, 每次燒不同款的肉類, 都會換爐網, 連上菜碟都會換, 唔會令唔同既肉汁撈埋, 影響味覺, 真係要讚