餐廳: 金記冰室 (東九匯)
資訊:

去完客戶開完會都差唔多六點半, 打算係附近食埋飯, 最後同同事揀左金記冰室, 餐廳係駿業街, 如果係牛頭角站過去, 可以係鴻圖道出口方向, 5分鐘內到達。第一次去金記冰室, 確實有驚喜, 因為餐廳面積好大, 而且十分光猛, 卡位多, 裝修鮮明, 唔會有焗促感覺。一坐低職員指示我地可以用QR CODE落單, 十分方便。晚餐選擇多, 不論特式小菜, 炒粉麵飯, 意粉, 常餐, 鐵板餐, 兒童餐, 素食, 焗飯等等…應有盡有。枱下配有餐具, 細心位係有餐具名的指示, 唔會拎錯。我和同事點了 :鐵板西冷牛扒薯菜燒汁 (5成熟) $104配湯及咸檸七咖哩牛腩飯 $66加配$9 老火湯及菠蘿柚子冰炸薯條沙律 $34鐵板西冷牛扒薯菜燒汁點了5成熟, 果然做到, 西冷牛扒肉厚但夠嫩, 充滿肉汁, 就算不沾燒汁都好入味。而且西冷牛扒好大塊, 份量好足夠咖哩牛腩飯中意食咖喱牛腩的, 相信會好滿足, 牛腩及薯仔數量多, 真係2個人都夠食, 咖喱唔會太辣, 牛腩淋得入味及易入口, 薯仔有煎過, 所以更加香口炸薯條沙律作為餐前小食係好選擇, 薯條即炸, 所以好熱好脆, 仲有沙律比你中和一下, 十分滋味老火湯材料
金記冰室

我和同事點了 :

鐵板西冷牛扒薯菜燒汁 (5成熟) $104

配湯及咸檸七

咖哩牛腩飯 $66

加配$9 老火湯及菠蘿柚子冰

炸薯條沙律 $34

老火湯

材料好足, 味道不會過鹹

咸檸七

同事本身喉嚨痕痕地,飲左好舒服

菠蘿柚子冰

柚子好多,炎炎夏日真係一大享受

菠蘿柚子冰

金記冰室性價比茶餐廳高, 除左款式選擇多,價錢唔會太貴,最重要係食物質素高, 而且地方乾淨。仲可以自助落單,  好方便。仲有洗手間好乾淨, 由於洗手間位置唔算好易搵到, 職員好細心教我點搵, 等我搵到為止。另外係openrice網站睇到分店好多間, 新界九龍香港都有, 下次會再幫襯。