2007-07-16
四個女仔,暑假一聚,選了麻布茶房,環境幾好,即使係dinner time 都ok靜。服務都幾好,頻頻斟茶。坐咗好耐都無趕我地走。叫了四樣野食:1)叉燒拉面:得兩片叉燒,有D日式魚片同荀,味道都唔錯ge,面彈牙,幾好味。2)麻布什錦燒烏冬麵:賣相好,味道都好,fresh combination。外面似燒餅,應該係蛋皮,裡面有一層係烏冬,另一層有帶子,口感豐富。3) 滑蛋吉列蝦飯:有4-5五隻吉列蝦,不過唔脆,可能因為有滑蛋將脆漿整淋。overall 味道唔錯。4)蕃茄蛋包飯:最唔抵食,因為正如佢個名所講,除咗蛋同tomato suace 之外,都無其他料,好彩都會見到d碎牛肉。飯唔係日本米,要扣分啦!份量雖足,但唔夠味,蛋香不能滲入飯,好似食白飯咁!

叫了四樣野食: