2023-03-05
好多年無入梅窩了,印象中梅窩係一個好遠好遠既地方,但原來係中環坐快船都係大概35 mins就到,好方便,入到去當然第一時間揀間咖啡店chill下Pause Cafe以白色簡約為主調,入面掛了帶有東南亞風情既藤製吊飾,環境舒適寧靜,有種度假休閑既感覺Flat White竟然一星期內遇到第二杯奶啡係無拉花的😅,可能心入裡已經界定左香港咖啡店奶啡有拉花是必須的,無拉花都唔緊要,但咖啡味好淡,完全滿足唔到我Mocha朋友叫的Mocha 竟然有拉花,點解Flat White會無???Anyway, mocha 咖啡味都係好淡,味道一般Almond Chia Pudding 入面有奇亞籽、杏仁奶、杏仁片、自家製 granola、椰絲、藍莓、橙肉、楓糖漿,微甜帶酸,食落味道好健康French Toast多士係用左軟熟既Brioche, 加上奇異果、火龍果、橙肉、藍莓、紅石榴、仲有mascarpone cheese,當然仲有西多士唔可以缺少既糖漿,又邪惡又好味Egg Benedict水煮蛋上加了荷蘭醬,仲有煙三文魚,sourdough,味道唔錯,一款經典既美式早餐整體食物味道比飲品好,飲品真係不值一提
Flat White
Mocha
Almond Chia Pudding
French Toast
Egg Benedict
整體食物味道比飲品好,飲品真係不值一提😅,環境亦都幾舒服,入離島就是想放低鬧市既繁囂,在寧靜中渡過