2006-08-13 8 瀏覽
週二晚上,六點鐘,我和女友都好肚餓。我想去阿里朗,但女友想去石在燒,於是大家賭氣說兩間都唔好去。結果去了Cova。晚餐六點半才開始,早到十五分鐘的我們,飲住水享受強勁冷氣,等開餐。點了兩份晚餐,一份跟第一熱盤(粉飯類),另一份第二熱盤(肉類)。各包頭盤、甜品或啡茶。連水一玻璃樽,埋單$582,就環境服務食物水準而言,唔算好貴。先來枝「Acqua Pann」($68),這兒細碼賣$68,Ruth's Chris 的大碼才賣$75,還是同牌子呢!麵包藍係招牌貨:芝士千層扭條、芝士餅乾、意大利香草包。前兩者有幾好唔駛多講,倒是那Focaccia 皮脆肉軟,超讚!頭盤方面,我們都選了「自助頭盤吧」,巴瑪火腿配哈蜜瓜、釀蕃茄、蕃茄水牛芝士、奶油魚柳、美乃滋大蝦、燴八爪魚仔係好掂。巴瑪火腿不妨吃多兩片。老實講,吃完碟頭盤,巳經七成飽!再來就是第一熱盤「焗海鮮意大利千層麵」和第二熱盤「煎銀鱈魚配釀青瓜層層疊(香橙汁)」。「焗海鮮意大利千層麵」係好足料!芝士白汁香濃稠,海鮮大大件,材料下得落落大方,絕不手軟,表層烤得香脆惹味,好!「煎銀鱈魚配釀青瓜層層疊(香橙汁)」亦是超班之作!銀鱈魚煎得超香脆,件頭
「煎銀鱈魚配釀青瓜層層疊(香橙汁)」亦是超班之作!銀鱈魚煎得超香脆,件頭不算少,絕不腥味,肉質軟滑,很新鮮。釀青瓜層層疊好清新,有心思的配菜。配香橙汁,正!
早日甜品是「芒果藍苺果撻」!雖然比上次的芒果忌廉蛋糕有點遜色,但都是水準之作。芒果藍苺好香甜,吉時奶黃部份好幼滑,撻底牛油味濃,相當香脆。
因為足料,味道係中上!服務係「Pro」,這兒的侍應係帶點酷。Yugamama (西餐室那邊)的服務都「Pro」,但帶點主動和warm 的感覺!各有各好。兩者都係好好的談情地方。