2024-12-02
同屋企人食下午茶,諗住未試過第一次嚟體驗,首先要讚吓餐廳嘅環境係有俾心機同埋食物質素唔錯,價錢亦都非常親民,餐廳是用手機落單的,落左兩個套餐一個係下午茶(凍飲加$3總共$61)一個係午餐($58),手機明明見到係119,後尾有一杯柑桔凍飲飲品太耐想問一問侍應,因為食物都到咗一段時間食咗少少有啲口渴,期間咁啱留意櫃檯部機顯示多咗一杯紫薯熱奶家人問點解會咁,有個女侍應就同我老婆講話係我哋自己撳,係我哋自己撳冇得取消,爭論咗一陣,聽到隔籬枱有位客人話等咗好耐杯紫薯奶未到,咁我哋就意識到好大機會其實由頭到尾係員工係手動幫嗰位客人落單,點知落錯咗落我哋張單度,起初佢堅決拒絕取消杯飲品,後尾知道做錯咗也感受到不太情願地取消,期間嘅位女侍應從頭到尾冇過嚟解釋返,我想講就算係客人真的落錯咗都可以有禮貌地同客人講可以或者唔可以取消而唔係感覺覺得係錯咗就唔關佢哋事嘅感覺 ,其次check 嘅時候可以清楚先同客人講,因為客人反映意見一定係有原因,譬如落單嘅時間係咪唔同,唔好一開始就落晒閘話客人落錯單先,雖然而家手動QR code落單好方便,但係變相有時就變咗係員工有種推卸責任嘅感覺,服務真係麻麻,要有好大嘅
家人問點解會咁,有個女侍應就同我老婆講話係我哋自己撳,係我哋自己撳冇得取消,爭論咗一陣,聽到隔籬枱有位客人話等咗好耐杯紫薯奶未到,咁我哋就意識到好大機會其實由頭到尾係員工係手動幫嗰位客人落單,點知落錯咗落我哋張單度,起初佢堅決拒絕取消杯飲品,後尾知道做錯咗也感受到不太情願地取消,期間嘅位女侍應從頭到尾冇過嚟解釋返,我想講就算係客人真的落錯咗都可以有禮貌地同客人講可以或者唔可以取消而唔係感覺覺得係錯咗就唔關佢哋事嘅感覺 ,其次check 嘅時候可以清楚先同客人講,因為客人反映意見一定係有原因,譬如落單嘅時間係咪唔同,唔好一開始就落晒閘話客人落錯單先,雖然而家手動QR code落單好方便,但係變相有時就變咗係員工有種推卸責任嘅感覺,服務真係麻麻,要有好大嘅進步空間,唔因為呢啲細節令到成間餐廳評價下降,我會覺得係非常可惜