2022-03-19
17.03.2022 星期四九份飽今日幫同事farewell,宜家開supermini party只能自己一人一份,唔可以分享;同事介紹咗呢間「九份飽」,完全唔知道開咗呢間台灣餐廳,睇佢啲餐單又唔貴,所以大家齊齊試吓。餐單都幾豐富、幾多選擇,主餐包括有魯肉/排骨/牛腩/台灣擔仔,分別有飯、米粉、油麵同刀削麵;多種起司蛋餅和各款小食;仲有甜品和飲料。紅燒紅蘿蔔牛腩刀削麵:我自己就揀咗紅燒紅蘿蔔牛腩刀削麵,紅蘿蔔和牛腩都好入味和濃味,刀削麵睇落不太多,但食起嚟都夠晒飽。可能因為咁濃味,成個下午都幾飽同幾口乾。海苔肉鬆起司蛋餅我跟同事一人半份蛋餅,本身已經分成四件,所以可以一人一半,我自己好鍾意食海苔肉鬆,份量夠哂多,好好味;蛋餅外賣始終會淋,相信堂食會好食好多,有機會要去餐廳再試。 滷青菜$20,有折,份量唔算少,抵食;因為刀削麵湯底夠味,所以我叫餐廳走汁,食嘅時候放湯食好好味。香酥雞扒魯肉飯:同事叫呢個飯,話好食芋圓仙草豆奶甜品九份芋圓同芋圓仙草豆奶比較受歡迎,同事食芋圓仙草豆奶都話好味,下次想試吓粟米起司蛋餅同事話較淡味,我估海苔肉鬆會好味啲蜂蜜綠茶熱、荔枝鳳梨冷、百香果紅茶 熱、伯爵
17.03.2022 星期四
九份飽
紅燒紅蘿蔔牛腩刀削麵:
海苔肉鬆起司蛋餅
滷青菜
香酥雞扒魯肉飯:
同事叫呢個飯,話好食
芋圓仙草豆奶
粟米起司蛋餅
同事話較淡味,我估海苔肉鬆會好味啲
蜂蜜綠茶熱、荔枝鳳梨冷、百香果紅茶 熱
、伯爵紅茶熱/冷
同事話飲品正常,叫主食加$10就有各款台式飲品,真係抵飲,而且可選擇0、3、5、8、10甜度,很體貼呀。
伯爵紅茶若揀0分甜度,就係好濃無甜味嘅紅茶。
食物味道佳,價錢合理,惟一就係早上一早已下單,中午時份Deliveroo也派了外送員到餐廳等候,結果等了40分鐘先至可以拎,時間管理欠佳。