2024-05-21
今時今日點解仲要留港消費呢?🤔係愛❤️呀!為咗留港消費,今日嚟咗好耐都冇行嘅青衣城。好開心啲舊鋪仍然响度,但新鋪都有唔少。近期生煎包好hit,有幾間仲係長龍店。排隊就唔好喇!隨緣啦!行行吓就嚟咗堅信號,今日冇人排隊就一於試吓。眼見店內有幾張枱無人,加上門口冇人安排坐位,所以就直接行入去。點知俾個店員大大聲講:响出面撳飛仔呀!好啦!可能係規矩係咁,出去撳飛,唔駛半分鐘又入過去(我覺得多此一舉)。但行入去後,店員冇安排坐邊,我哋見有卡位就坐啦(因為買咗啲嘢,有一大袋)!點知店員又大大聲講:坐埋一邊。想轉去坐張細嘅二人枱,咁啱又俾人坐咗。算啦!算啦!唔知係咪錯覺,覺得啲店員個個都西口西臉,黑口黑面咁。Apps 落單,唔駛再面對啲店員,幾好!今日點咗幾款招牌。堅信號生煎包 包底煎得好脆,皮有啲厚,入面堅爆汁。又熱又爆,建議最好篤一個窿攤一攤,攤15分鐘左右先好食。肉餡結實,湯汁味濃,的確好食,難怪係招牌。灌湯小籠包皮薄爆汁,入口唔算好熱。一啖食滋味無窮, 個肉餡同生煎包一樣 ,所以味道,爆汁度同生煎包同樣出色。紅油韮菜餃子 紅油有少少麻辣,但配韭菜餃子,皮太厚個人覺得有啲怪。配返薄皮雲吞(抄手)
Apps 落單,唔駛再面對啲店員,幾好!今日點咗幾款招牌。
紅油韮菜餃子 紅油有少少麻辣,但配韭菜餃子,皮太厚個人覺得有啲怪。配返薄皮雲吞(抄手)會好啲。
上海粗炒(套餐)麵條炒得乾身唔油膩,鹹味適中,一個人食絕對夠飽。套餐包一款小食(2個小籠包),凍飲 +$3。
單戀豆乳仙草凍就係豆漿加仙草凍,兩者配搭冇驚喜,唔明點解叫「單戀豆乳」,好肉麻。😅
總結食物質素係好嘅。但服務就強差人意喇!面對強大嘅競爭對手,除咗要食物質素外,仲要有服務態度。身為香港人固然對服務冇咩期待,但態度呢?可唔可以客氣少少,唔好將你啲壓力怨氣反映俾我哋「享受」得唔得呢?