2020-07-03
今次係我第一次寫食評 因為搞到我辛苦病左幾日實在太嬲!早幾日去點左幾味送 覺得其中既生蝦、煎蚵仔煎同菠蘿炒飯係成因!個蚵仔煎太油又太炸 就似一塊海綿索滿哂油似的,食後極度不舒服 胃好似un住un住想反胃。另外個菠蘿炒飯:腰果不新鮮 完全不脆又林身,個飯同樣油溢滿飯,以上提及2樣食後極度不適完全想嘔!直到翌日終於發病 一開頭以為只是啲食物太油所以消化不良,全日食慾不振 直到出現嘔吐 沾寒沾凍 發燒 疲倦等症狀後,忍無可忍逼於無奈請半日病假去睇醫生,後診斷為胃炎!話生蝦含菌量高,亦有機會引致胃炎,但呢次並不是我生平第一食進食生蝦,若果真因生蝦而病發,為何之前我一直平安無事 係呢間食先會胃炎呢?相信都不言而喻。自問本人極少病 一年最多一次 通常休息一日已康復。但今次抖足2日仍未療癒,難食都不在話下,可見食物衛生質素如何。