2019-05-10
係酒樓打邊爐,多數都係貪大件夾抵食,無咩享受可言。同多年無見既中同食飯,當然想食好d,坐得舒服又吾好太貴。早幾日Lunchtime行過見有夜鳥9點入座優惠,幾抵咁,於是我係群組提議黎食,估吾到有個中同自稱食過,和議黎食,其他中同無意見,所以我就9秒9打電話去訂位。呢間餐廳吾難搵,係港鐵站九龍公園出口行過黎5min度。門口有點中國古代特色,入面既裝修就好新潮,而且抽風系統吾錯,無咩打邊爐味。有人酷辣,有人怕熱氣,所以我地叫左招牌麻辣鍋同芫茜皮蛋湯。麻辣鍋有5個辣度。中同們叫左中辣,我吾食得辣,所以淨係用芫茜皮蛋湯。芫茜皮蛋清清地得黎,有淡淡芫茜味,真係幾熱暑降火咁。有食得辣既中同都話我地既鴛鴦鍋有冰火交融既感覺。呢度既前菜好特別,有炒黃豆同酸蒜頭。炒黃豆好清新,無花生咁油膩。我地揀完湯底同配料後,店員每人遞上圍裙,好鬼細心。五色火鍋小籠包,淨係賣相都呃左吾少Like,店員仲比左個計時器黎方便我地計4分鐘煮用時間,果然周到。5粒除了外皮吾同色外,入面既饀都係吾同,我食左橙色果粒,係麻辣黎,少少辣幾過癮。豆腐比起街市買既更濃豆香味,而且吾易夾爛,打邊爐岩哂。打到咁上下,我地期待以久既洪鼎盛肉
我地揀完湯底同配料後,店員每人遞上圍裙,好鬼細心。
豆腐比起街市買既更濃豆香味,而且吾易夾爛,打邊爐岩哂。
打到咁上下,我地期待以久既洪鼎盛肉拼盤C都黎埋。粒澳洲和牛丸雖然無饀,但充滿肉汁,而且非常彈牙。d牛肉肉味重,碌兩碌就食得,和牛果然吾同d。
另外,呢度既甜品同野飲都好高水準。重慶紅糖糍粑排得幾有心思,連我細食既朋友話飽都食左一條,讚煙煙unun,少甜,吾痴口,好過癮!