2021-10-12
今日放工又嚟到觀塘工廈區拎貨,拎完己經唔想再行返出去apm 果邊食飯,鋪頭員工就介紹我上層有間餐廳都幾好食,咁就直接上去填飽個肚啦😛一出電梯就會見到餐廳外嘅擺設,好配合餐廳嘅名,濃濃秋天嘅氣息(雖然現實係中秋己過仲好熱🙃店面唔算太大,我諗夜晚時分應該都係主力做外賣,堂食相對唔洗等位餐牌就兩頁,款式唔算多,選擇困難症嘅人應該都好易揀到食咩😛 今晚唔想食太多辣,就order咗份秘制手撕鴨便當,涼菜就揀咗麻辣蓮藕片😋便當嚟到,排得好整齊,除咗上邊揀好嘅嘢食,仲有沙律菜同流心蛋,鴨肉表面係肥而不膩嘅皮,一掀開有滿滿嘅鴨肉絲係底,啱哂我呢啲唔鍾意Lun 骨嘅人🙈 食落口都好入味,而且鴨肉唔鞋口,平時唔鍾意食飯嘅我都配住鴨肉食哂成個便當🍱涼菜係令人驚喜嘅部份,本身覺得都只係配菜,但佢嘅麻辣係令你以為佢先係主角,同出邊比,佢麻多過辣,但又唔係單調嘅辣味,食得出有層次仲帶少少甘味,一問之下,原來係老闆親手炒出嚟,唔係來貨,唔怪之得咁特別啦老闆仲話遲啲會有一樽樽麻辣醬賣,呢個醬買返屋企整拌麵同手撕雞應該超正🤤🤤最後我仲加多咗個甜品叫桂花蜜梨,原來係用杞子桂花蜜浸住水晶梨,絕對係老闆一早準備好嘅,唔係or
最後我仲加多咗個甜品叫桂花蜜梨,原來係用杞子桂花蜜浸住水晶梨,絕對係老闆一早準備好嘅,唔係order先做,因為每一啖梨肉都充滿住桂花蜜汁,食完就沖散哂口入邊嘅各種味道,大滿足🥳
無諗過工廈入邊都隱藏咗間咁有心嘅小店,聽老闆同隔離枱吹水,用嘅原料全部都係親自採購,雞都係用靚雞,下次再嚟要試佢個口水雞先得😆