2023-05-28
Long weekend想去遠啲,特登入咗赤柱行下,赤柱同我上一次嚟好唔同,啲餐廳大執位,我每次嚟都會飲嘅天仁茗茶原來已經轉咗做dough bros😥咁多唔同嘅餐廳真係好難簡,掙扎一番之後簡咗呢一間日本fusion餐廳做晚餐。▫️自家製燒烤雞肉丸 ($68) 4/5一共有3粒,雞肉丸混入咗雞軟骨,食落又軟又脆口感唔錯,味道都夠濃,撈埋蛋黃同日式醬油一齊食就更惹味。▫️明太子雞翼 ($58 兩隻) 3/5雞肉嫩滑,入面釀有好多明太子,但係味道唔明顯,整體燒得比較乾。▫️極尚厚切牛舌 ($78) 3.5/5牛舌燒到惹味又多汁,咬落爽口唔會韌,唯一係呢個價錢得3小舊,食完都唔夠喉叫多一串又好心痛😫 ▫️和風鰻魚梳乎厘飯 ($158) 3/5餐廳嘅top 2推介,喺鰻魚飯上面加梳乎厘超特別。飯本身有少少乾身,所以跟飯仲會附有一壺鰹魚湯,倒埋落個飯入面好似茶漬飯咁食落就啱啱好。呢個都係gimmick嘢,賣相幾靚但係味道普通,鰻魚份量唔多,味道都唔算濃,而梳乎厘本身冇咩味,加咗都冇令到個飯好食咗。▫️Kome Kushi卷 ($168) 2/5壽司有6舊,上面放咗唔同嘅魚生同牛油果,卷住蛋、青瓜絲同蟹柳,色
▫️自家製燒烤雞肉丸 ($68) 4/5
▫️明太子雞翼 ($58 兩隻) 3/5
▫️極尚厚切牛舌 ($78) 3.5/5
▫️和風鰻魚梳乎厘飯 ($158) 3/5
▫️Kome Kushi卷 ($168) 2/5
壽司有6舊,上面放咗唔同嘅魚生同牛油果,卷住蛋、青瓜絲同蟹柳,色彩豐富但係味道冇咩特別,呢個質素同呢個分量嚟講定價太貴😮💨
▫️士多啤梨刨冰($68) 2/5
刨冰係餐廳嘅top 1推介,賣相好靚,白玉幾煙韌,但係士多啤梨味太假,就算都落咗幾多糖漿同煉奶但食落都係冇乜味。
▫️芒果刨冰($68) 3/5
味道比士多啤梨味濃郁,但係芒果味都係比較假,芒果粒亦有筋。
經OpenRice訂座本身係話可以送廣島蠔一客、Happy Hours 啤酒買一送一或者單點餐牌85折,但係坐低問店員佢話只可以二選一(送廣島蠔/啤酒買一送一),大家去之前最好打電話問清楚🤔餐廳佈置裝修幾靚,但係一坐低已經見到幾隻蚊滋飛嚟飛去,第一個感覺已經麻麻地。食物嚟講串燒質素幾好,但係其他都一般,定價亦略高,明白赤柱嘅餐廳都唔會平,但係呢個價錢係赤柱應該都可以有更好食嘅選擇,整體嚟講係一間適合打卡但係性價比低嘅餐廳。
Overall rating (5粒⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️
✨想睇更多食評就記得follow - hk_holidaydiary