爸媽生日難得出城梗係要食好西,揀咗Rosewood嘅彤福軒,坐低直接揀咗點心套餐唔使煩,最緊要阿爸阿媽食得開心。先嚟個小型點心拼盤,入面有松茸遼蔘燒賣、彤福拆魚餃同鹹檸檬星斑餃,三個點心造型同味道都一百分,我自己最鍾意拆魚餃,師傅用新鮮桂花魚拆肉做嘅,入面好多魚肉好新鮮,另外佢個雞泡魚造型都好靚好得意。第二度菜彤福生拆鮮魚羹,熱辣辣上枱真係好正,除咗啲魚肉好新鮮之外,佢啲果皮都好香。跟住就食芋蓉香酥鴨,件香酥鴨係先拆肉再做芋蓉酥皮去炸,另外紅色嗰兩粒墨西哥辣椒仔都好好食,唔辣但係好香辣椒味。第四度小黃菇菊芋燴菠菜苗,菠菜苗好嫩好新鮮,菊芋原來即係雅支竹,口感同味道似鮮淮山加栗子加白果嘅混合體,好味。最後一味係上湯鮮蝦魚皮角,三條魚仔喺個碗度游吓游吓咁真係好精緻,魚皮國嘅皮好薄,所以食落去少少皮啖啖肉感覺好好。因為係阿爸阿媽生日所以我哋將個甜品加錢upgrade做甜品拼盤,影埋幅靚相就大功告成。

2022-10-03