大年三十, 打算食個好早餐, 見到這家新開無幾耐的茶餐廳, 就去試下買外賣食.款式幾多, 有番茄系列等, 最終叫左無糖鮮奶麥皮, 蛋治和熱好立克. 麥皮中有蛋白絲, 一雲一雲的, 很滑的, 我食慣有糖, 所以都落左一包糖調味, 份量不太夠, 約200ml左右, 還有麥片份量不多, 好像只是喝奶一樣. 最吸引就是蛋治, 兩大塊厚方包, 夾住約1.5cm厚的雞蛋, 好有蛋味, 麵包都幾軟熟, 最好熱少少. 至於好立克, 水不夠熱, 所以不是咁好飲.值得一提的是, 如果你要買外賣的話, 就一定要預足20分鐘時間. 果日上午8:45左右, 食客不太多, 不知點解, 都搞左我17分鐘. 據收據(號碼: 0100-008892)上顯示落單的時間是8:46, 心想人不多, 應該好快, 頂多10分鐘會有. 不過過左10分鐘, 仍然沒有蹤影, 我見水吧果邊都好像未有打算整我的餐, 遲過我來的堂食食客都已經有野食, 所以吩咐收銀員幫我跟進. 她馬上幫我跟. 我再等3分鐘, 仲未有打算同我整, 於是我再催多次, 今次收銀員叫埋個好像傳菜經理的女人過來, 叫她馬上整. 我心想: 你們一直都無同我整, 現在先黎

值得一提的是, 如果你要買外賣的話, 就一定要預足20分鐘時間. 果日上午8:45左右, 食客不太多, 不知點解, 都搞左我17分鐘. 據收據(號碼: 0100-008892)上顯示落單的時間是8:46, 心想人不多, 應該好快, 頂多10分鐘會有. 不過過左10分鐘, 仍然沒有蹤影, 我見水吧果邊都好像未有打算整我的餐, 遲過我來的堂食食客都已經有野食, 所以吩咐收銀員幫我跟進. 她馬上幫我跟. 我再等3分鐘, 仲未有打算同我整, 於是我再催多次, 今次收銀員叫埋個好像傳菜經理的女人過來, 叫她馬上整. 我心想: 你們一直都無同我整, 現在先黎整!!! 整完時已經9:03, 簡直離譜!!! 我說: 咁耐都有架?! 遲過我來的人都有得食. 她說: 要等15分鐘的. 我心想: 人不太多的時候, 都要15分鐘, 其實不止, 是17分鐘, 不如你唔好做外賣, 唔怪得你午餐時間咁多人排隊, 好可能外賣自取等候時間特長, 不是因為好食. 還有, 它的外賣要另外收一元, 真的野蠻, 其他餐廳都不收的!! 未食已經一肚氣!!! 已經無胃口喇!!!!!
2014-01-30
17 分鐘 (外賣自取)