2023-05-28
一直好鍾意NOC chicken / cauliflower bowl, 今日第一次去啟德分店食 ,成個體驗有d失望一入去可以揀位(bar / 2人枱),咁岩唯一一張2人枱好多麵包碎,唔緊要自己清左先。Order 左熱既matcha latte (+oat milk)同一個chicken bowl。可能太多外賣單應付唔切,黎左野飲後>20分鐘主食先送到。我通常係尖沙咀分店食salad bowl,每一次雞肉都處理得非常好:未擺到入口會都聞到香味,雞皮少少燒焦咬落去係脆脆地,肉質亦非常鮮嫩。但今日呢個chicken bowl 既雞肉整體好乾,皮亦唔脆,同salad bowl 主打新鮮既賣點背道而馳。蔬菜/整體調味都比較馬虎,有d沙律菜好多dressing 有d又完全無。兩間分店同一樣食物,但質素真係差太遠。我諗有一段時間都唔想再食NOC另外宜家NOC用QR code order 但仲收緊10%服務費呢點有d令人卻步,但係會員所以用積分係可以10% off
Maltose Chicken Bowl