其實西環的小店、地道茶餐廳有不少,連鎖的真的少見,不過企理、比較有特色的就不多。讚記是一家不算大型但有分店的茶餐廳,鋪面大,吃過幾次,感覺質素也不差。但今次真的完全認為價錢和所享用的完全不行……雖然知道讚記有是日午餐,不過未曾食過。今日見到門口,見到有個鮑汁燴海鮮飯,好似好吸引咁。今日下午2點先入去,希望避免午飯高峰人流時段又逼又要搵位又等得耐,因為呢間平時都多人。一坐低點野食,開始覺得今日有啲唔妥:有一個職員幫我落單,問佢檸蜜駛唔駛加錢,佢就話「唔知喎」,然後笑住口咁同我搭枱的人講「我淨係知早餐唔駛加,午餐…好似要」,仲補多句「唔知架,我落左單就改唔到架啦」吓?! 算,天氣都熱,改飲杯凍檸茶啦。點知另一個男既,未見過佢但好醒目咁同另一枱客UP得出飲品有「檸茶、咖啡、檸蜜……」唉,真係!然後又明明話有免費WiFi,之前都用到,但而家淨係連接到WiFi,但都係上唔到網囉!呢個算啦,當冇一樣Bouns的服務。午餐包餐湯。呢個唔知咩湯,只知飲落勁鹹勁有味精,之前冇飲過呢度既例湯但估唔到會咁鹹。餐飲係+$3的凍檸茶,味道唔錯,啲茶都幾香,不過已經係成餐裏面比較好的一樣食物。等左約15分鐘,終於

是日中湯
凍檸茶
鮑汁燴海鮮飯
等左約15分鐘,終於有呢個所謂「鮑汁燴海鮮飯」($45)。其實賣相同預期得遠,望到咁多汁都唔期望有咩好。餸菜其實都新鮮既,帶子、魷魚都可以,蝦都爽甜,菜心都夠軟,不過魚柳都唔夠熱,成個芡汁「鮑魚汁」好鹹好鹹!呢種鹹真係同碗餐湯既味精好相似!最衰係落單時又話咩「炒飯底」,但根本冇炒過,最主要係因為雖然有芡汁但有啲飯都係硬架!又話即叫即造,點知都係整左啲咁既質素出來。
唔知點解,越食一次讚記越失望,同當初覺得佢又多食物款式又企理的感覺差好遠。
2016-04-27
凍檸茶