2024-01-11
這是一個暖心的故事🙂,此餐廳永不光顧,皆因食物質素參差,且服務態度惡劣,待客不一。 個日坐低冇幾耐,冇有位年紀大啲既員工就話,想食就講啦,如是者,我地叫左一份西多士,兩碗麵(豬扒麵、五香肉丁麵),加一杯凍奶茶少甜,明白舊式茶餐廳未必鍾意用紙寫低落單,但轉個頭覆單並即場收錢個陣,已經錯漏百出,我地糾正返佢,仲要比佢話。我地同枱另外坐左一對夫婦,一睇就知係熟客,食完先施施然去比錢買單。首先,第一杯凍奶茶率先嚟左,甜到蛀牙;然後碗五香肉丁麵亦隨即送上,呢個時候同枱已經坐左另外兩位新既客人,又係一睇就知熟客,叫晒佢地個名,態度客氣,好快呢一對既客人所叫既食物就隨即送上,而我呢,碗豬扒麵未到,西多士都未到,同行既朋友連碗麵都食埋,而同枱既第二位客人都食埋走埋,先開始上碗豬扒麵比我。 落單系統可謂毫無秩序,連遲嚟外賣既客人叫既西多士,都比我呢個堂食既快。等到同枱既客人都轉左第三轉,都仲係未等到份西多士,真係比錢買難受,等候呢份西多士既期間都好有禮貌咁問啲員工,想問有冇漏單呢? 前後都問左2次,只係話要啲時間,大佬,同枱都轉左3次客人啦,有咩理由熟客就快上咁多,新客唔係客? 等到磨滅耐心之
落單系統可謂毫無秩序,連遲嚟外賣既客人叫既西多士,都比我呢個堂食既快。等到同枱既客人都轉左第三轉,都仲係未等到份西多士,真係比錢買難受,等候呢份西多士既期間都好有禮貌咁問啲員工,想問有冇漏單呢? 前後都問左2次,只係話要啲時間,大佬,同枱都轉左3次客人啦,有咩理由熟客就快上咁多,新客唔係客? 等到磨滅耐心之際,份西多士嚟左,蛋味普通,口感仲要麻麻,嗱嗱聲食完走。
係到食既惟一好處我諗係你可以坐好耐。