2015-02-08 1039 瀏覽
其實係中環食飯真係好難搵位,如果今日唔係要陪朋友散心,真係唔想出嚟同人迫~ 話說中環呢間魚米家真係超難等位,而且等嘅地方又窄,不過我們還是等到~ 基本上,午巿全院滿座係基本,我地3個人霸一張4人枱,咁都竟然要攝多個一個人食飯嘅人嚟,可見真係寸金呎土啊! 話說我叫左個魚腐湯飯,因為上次係屯門嗰間食完之後,可以話係念念不忙,所以我想睇下呢一間嘅品質係唔係都控制得咁好。首先上枱時,魚湯香味都算濃,唔係求求其其嘅高湯~ 而魚腐每一粒都差唔多大細,咬落去魚腐亦滲滿魚湯,不愧是招牌菜。這裡的飯也是用珍珠米去煮,每一粒也充滿飯香,也很煙韌,這樣的湯飯真是上品,不過我覺得份量對我來說還是太多,可以減半~
2014-12-09
5 分鐘 (堂食)