荃灣美食一向多,今次同朋友黎食西餐。一入Catee,餐廳的環境跟外面的分別好大,好像去了電視劇那些外國餐廳般,如果menu同waitor都係寫/講英文,真係以為自己去左歐洲🤪我地一人點了一份dinner set,原來一個set已經有齊main dish、餐包、沙律、餐湯、飲品及甜品,都只係二百幾,其實好抵食。先來忌廉粟米湯,好香滑,忌廉好香。再來食包包,有黑醋+橄欖油點麵包食,黑色的包很特別。Waitress好細心,問我地係咪share,知道我地share食,主菜會逐碟上。先食汁燒魷魚筒釀海鮮意大利飯,魷魚🦑同飯的份量都好多!估唔到魷魚咁足料,飯好有嚼勁。食完呢個main dish 我地都飽左7成!😂😂😂另一個主菜係美國安格斯牛板胛,牛扒份量同樣好多😂仲有薯菜伴碟添。牛扒我地點了5成熟,食到好香的牛味,肉質很嫩。另外我地還點了香烤黃金帶子,呢個小食真係必點!帶子好易入口,好鮮甜,成舊都係肉,啖啖肉,好好食呀!我點的Oreo 奶昔,不會很甜。朋友點了藍莓乳酪,飲到有藍莓顆粒。最後還有朱古力蛋糕,朱古力味道很濃,蛋糕很滑。本來打算再叫份心太軟,但係已經超級飽,還是下次再來吃心太軟吧!

先來忌廉粟米湯,好香滑,忌廉好香。

再來食包包,有黑醋+橄欖油點麵包食,黑色的包很特別。

我點的Oreo 奶昔,不會很甜。

朋友點了藍莓乳酪,飲到有藍莓顆粒。

最後還有朱古力蛋糕,朱古力味道很濃,蛋糕很滑。

2020-09-20
慶祝紀念