2021-04-01 1426 瀏覽
嗰日啱啱同爸爸去東區醫院覆診,坐小巴就嚟到呢一間茶樓。因為疫情關係好耐都冇出街啦佢,於是乎我就帶佢嚟解一解佢日日飲西茶嘅相思之苦( ´▽` )ノ我哋大約一點鐘去到,裏面咁啱有一張枱,所以我哋唔使等位。坐低就嗌咗四個點心:鮮竹卷、鮮竹牛肉、燒賣同埋雞扎。完全冇留意到佢哋有特價點心,蝕抵晒🤣。等咗好耐,都有十五分鐘,佢哋先至有點心送到。奇奇怪怪咁鮮竹卷上面有啲葱,感覺唔係咁好,起碼我就好唔鍾意ಠ_ಠ 但係食落去又覺得幾讚,因為好足料,熱辣辣,明顯係啱啱蒸起嘅,枉我等咁耐都抵番晒。一如以往,我唔鍾意食牛肉,不過我爸爸喜歡,冇計。從外觀上,啲牛肉好細粒,同平時茶樓大大嚿唔同,味道就不過不失。而佢哋嘅燒賣就好有咬口,豬肉同蝦肉嘅份量都好平均。但係都係嗰句,我覺得佢哋嘅燒賣比普通茶樓細粒咗啲。雞扎反而我覺得有啲驚喜(不過係頂點嚟㗎)。當然啦,佢裏面嚿雞一定係雪藏雞肉,不過嚿雞肉好入味,唔係好敷衍我咁是但比嚿冇味嘅肉我就算。件芋頭亦蒸得好冧,勁愛。呢間酒樓唯一唔好處就係佢啲碗碟好油膩,要自己洗好多次先洗到。不過呢間係街坊茶樓,唔應該有太多嘅expectation ╮(╯▽╰)╭
嗰日啱啱同爸爸去東區醫院覆診,坐小巴就嚟到呢一間茶樓。

我哋大約一點鐘去到,裏面咁啱有一張枱,所以我哋唔使等位。

等咗好耐,都有十五分鐘,佢哋先至有點心送到。
鮮竹卷