餐廳: The Wall Street Bar & Lounge
資訊:

最近喜愛與朋友放工後到酒吧消遣,喜歡那種靜靜地聽著音樂,與朋友閒聊吹水的療癒夜,不但環境合適,食物也相當有水準,放工後總是肚餓的我又可醫肚又可吹水!場地設有調酒吧枱高櫈區,也在用膳區,更有休閑梳化區,三個區域都帶出不同用途與氣氛。在昏暗燈光下,配以抒情英文歌,恍如漸漸帶我由繁囂中的城市進入平靜的大海。酒吧中款式雖有限但種類齊全,有小食、前菜、湯、意粉/意大利飯、薄餅、豬牛羊魚鴨及甜品樣樣齊。服務員看我倆對飲品餐牌一臉迷惘,主動介紹適合我們的飲品,果然貼心~極厚牛舌4塊,外脆內屬軟腍類牛舌,脆得黎不油膩,少許鹽灑上增惹味,由於肉厚微加檸檬汁減飽感,不過我覺得唔加都無問題,配上沙律菜更清新。鴨髀完全不覺油膩,肉質燉至十分軟綿成絲帶香濃鴨香,白色薯蓉滑溜撈有雜菜粒,橙色是甘筍蓉帶酸汁配鴨肉非常開胃,2款蔬果蓉味道獨特又好味,真係要叫「秘製醬汁」唔好話比人聽。材料有蕃茄醬、芝士、辣肉腸、粟米,但量較預期中少,整體較乾身,味道清淡主要為麵包味。 Green Wind: 使用青瓜、薄荷、糖漿、青檸汁、接骨木花梳打製成,只帶淡然青瓜薄荷味且偏甜,飲唔到有咁多料既味道。Virgin Mojito :有

油封鴨髀配沙律及秘製醬汁

辣肉腸長薄餅

Green Wind + Virgin Mojito

Virgin Mojito :有白砂糖、青檸汁、梳打水、薄荷,材料同以上飲品相約,但薄荷&青檸汁較突出,加上適當甜度及梳打水好解渴又爽快,大推薦這杯mocktail ❤️

2023-04-27
油封鴨髀配沙律及秘製醬汁