2021-09-17 496 瀏覽
今日同朋友仔出青衣城揾食,一上扶手電梯轉左就見到呢間牛摩放題,心血來潮就入去試吓。#中午未到1點人流唔多,唔需要等位,安排入座之後就快快手揀咗$119牛肉套餐,佢哩度湯底款式都多,最後我同朋友一個嗌咗蟲草雞湯,一個係蕃茄牛肉湯底,鴛鴦鍋。#嘢食方面,特別推介豚肉同雞肉👍🏻,平時出街食飯都驚會臭豬味,但呢度嘅豚肉一啲臊味都冇,而且同兩個湯底味道都夾到。雞肉都冇乜皮下脂肪,肉質鮮美,同柚子醋(加炸蒜、少量蔥花浸泡)襯到絕。反觀牛肉有少少失望,可能係揀最普通牛肉品種嘅套餐,所以感覺一般,甚至食落仲有啲鞋。#逢親去放題或者涮涮鍋都好,芋頭永遠都係蔬菜類首選,煮到咁上下,個人認為近乎爛程度食係最完美,咬落口粉粉哋🤤不過因為食物種類都頗常見,比較平民,所供應嘅種類唔多(eg.冇海帶),所以行咗一圈食完都冇再出去夾。#食過另一間類似(牛陣),覺得呢間比較唔同嘅地方係會有涼拌,中華沙律、蒜味螺肉等,仲有部自助式雪糕機,提供兩款口味(乳酪+朱古力)自行加toppings 。試曬兩隻味覺得冇咩特別,個人傾向鐘意食配料—蜜糖星星多啲。#講到甜品,有細細件嘅芒果、藍莓慕絲,一塊假葉包住嘅和菓子,啫喱杯,抹茶泡

#

講到甜品,有細細件嘅芒果、藍莓慕絲,一塊假葉包住嘅和菓子,啫喱杯,抹茶泡芙,全部都試勻,冇留底深刻印象,如果佢轉Haagen daz/Movenpick會更吸引。

#

Overall, 用餐體驗ok, 食物正常味道。不過環境衞生需要留意多啲,至於發生甚麼意外就不提了哈哈。
雪糕
蔬菜區