2019-07-29 134 瀏覽
朋友生日,想揀一間環境氣氛靚同啱傾計嘅餐廳一齊同佢慶祝,所以就去Penthouse!佢呢間餐廳幾就腳,係銅鑼灣,但又旺中帶靜係30樓!個人覺得幾值得打卡架!相對佢其實嗰啲氣氛係比較暗靜嘅,唔幾啱姊妹淘同情侶聚會嘅餐廳,因為佢氣氛實在係舒服嘅,唔會話太過靜或嘈👍而中間我想為朋友搞小小驚喜,都覺得啲職員都好醒目同好識得製造驚喜/氣氛👍👍👍食物方便,餐牌上有好多好吸引嘅dishes 都好創新!我哋揀咗一個佢signature 既crab cake,一份Lobster risotto,一個Prime rib eye steak同士多啤梨分子雪糕甜品🥳上餐之前,餐廳俾左一份溫暖焗出嚟嘅麵包俾我地食住等,可點pesto🥰令人期待嘅crab cake 終於喺我張枱上啦🙈🙈我其實好鍾意食蟹所以好期待!實際上佢真係冇令人失望嘅🥰好好食!蟹嘅肉好飽滿,好足!!唔會話一解開就好容易散果隻添,恰到好處!其實食呢種野有時會覺得「不如食夠蟹肉算啦」,但佢嘅調味係有心思而唔會失去左蟹本身嘅鮮味嘅!佢旁邊會唧四款醬俾你去點,每款醬都好鍾意,所以真係必點👍意大利飯真係一上檯就有好香濃嘅龍蝦味!係令人急不及待咁即刻已經想

意大利飯真係一上檯就有好香濃嘅龍蝦味!係令人急不及待咁即刻已經想試啦!意大利飯上嘅海鮮係好新鮮同埋足料🥰一度再滿足到我對海鮮嘅渴求🥰意大利飯方便調味真係好好👍👍而且會有啲小驚喜,因為佢上面嘅herbs定plant口感好特別,好清甜爽口但又係唔知咩嚟🙈到而家我都仍然想知道嗰個植物係乜嘢嚟嘅😂唯一美中不足嘅就係飯芯對我黎講再淋啲會比較好😊

牛扒嘅presentation已經夠吸引,切開會真係七成八成嘅程度,唔會有生血或過火情況。咬上口多汁得來又有微微炭燒嘅香味,顯出牛扒係新鮮同配合上簡單嘅烹調技巧得出嘅恰到好處!肉質鬆軟👍唔會好「銀」添👍 旁邊會有一個烤蒜,我同朋友見到嘅時候實在喜出望外,因為好啱我哋口味同烤既蒜真係唔會失望!

我哋仲加左thin fries(餐廳其實有粗薯條揀嘅),因為想食啲香口野。薯條嘅薯仔香味好濃好香脆可口,啱晒傾計食!雖然成餐都食得好飽,但係薯條真係都食清晒😂因為實在好香脆🥳

最後,點左一個特別少少分子雪糕做甜品你同我朋友慶祝生日🥰🥰外觀好靚加埋少少士多啤梨做生果嘅配搭好清新,啱晒我哋已經好飽嘅情況😂分子雪糕嘅下面會有少少蛋糕粒同埋Panna cotta🥳完全適合我哋呢種眼闊肚窄嘅人食😂因為完全唔會「漏」,而係滿足😊

呢間餐廳嘅出賽速度其實係會按照你食完一碟先會再出下一道菜嘅,所以真係好寫意同relax,好適合放工或者放假嘅節奏,好值得Encore!!! 因為餐單上嘅食物仲有好多都想試,加上餐廳嘅環境真係唔洗特別講,睇相啦🤣🤣

2019-07-22
  • crab cake