2016-01-04 800 瀏覽
味道OK,但員工服務態度極惡劣、機械式工作,一定唔使旨意我再嚟!話說平時甚少入元朗,咁啱呢日要入去,就預先上網搵吓元朗有乜食,見到呢間好多好評,就決定打電話去訂枱。打電話去佢問幾號幾位,我答佢26號2個人。佢答:「3位呀?」咁我以為佢聽錯就話「唔係呀2個」佢又唔應我我又講多次,之後先發現佢原來唔係同緊我講嘢,因為聽到佢講:「等等先我聽埋個電話。」呢吓已經愕咗然,明明就係你問我日子人數,我即刻答你你轉頭竟然唔係聽緊電話又唔同我講聲先……呢單嘢其實我原本都得啖笑,因為諗住香港地做生意係咁上下服務質素,而且最尾都訂好咗,咁就算。但去到現場食完先知原來呢單嘢係惡夢嘅開始!我訂咗7點,佢話要8點半交枱,我話無問題。當日18:05。早咗到,6點鬆啲就到咗,去到我同朋友話2個,有個中年女人問我哋有無訂枱,我話原本訂咗7點但早咗到,我見佢哋全間舖得2個人啱啱坐低咗食嘢,諗住應該都可以俾我哋坐掛。佢話:「咁你7點半交枱啦!」我朋友話:「咦?之前又話8點半嘅?」佢睇咗本簿一睇,就話:「算啦!」之後勁不屑嘅態度,望都唔望我哋,指我哋埋去一張枱坐低。老實講,一個正常人食個飯其實你食得幾慢都好,30分鐘都應該食
墨魚餅
泰式鳳爪
班蘭咖喱雞配烤餅

我訂咗7點,佢話要8點半交枱,我話無問題。

老實講,一個正常人食個飯其實你食得幾慢都好,30分鐘都應該食完食晒,但我訂到枱即係你19:00-20:30已經留咗張枱俾我哋,咁係咪而家我哋早到咗,就要我哋提早離開,等你19:30-20:30呢短短一個鐘留返一個walk-in客,叫碟炒粉食完走人?難道我貪你張櫈好坐要專登坐多一個鐘?而事實觀察,我哋坐到19:35先埋單,佢間店係多咗人,但未至於話爆到要等位,應該係話我無見到出面有人等,而我哋隔離張枱都一直係空嘅。

18:15我哋叫嘢食。見到呢個網寫推介「生蝦」,咁咪問吓佢menu邊度有。中年女人(同上)就答我哋話menu無嘅,要唔要?好彩我朋友醒目,問佢幾錢,佢話$198,啲蝦好大隻有4、5隻。我哋無叫因為一嚟覺得太貴,二嚟因為我哋都唔鍾意大蝦刺身,怕有筋。後尾上嚟再睇人哋comment再睇圖,好彩無叫,因為睇相見到只係大隻過普通蝦少少嘅size。

最後我哋叫咗5樣嘢:泰式鳳爪沙律、煎蝦餅、斑蘭咖喱雞、薄餅、白飯。其中薄餅同咖喱雞係幾好食嘅。

18:30嘢食陸續上。中途見到個中女不停以命令式指點啲細嘅去落單、送菜……

18:40我哋啲嘢食到齊亦到食咗一半,就問個中女「我哋仲有個白飯叫咗。」佢答:「嚟緊架啦。」咁於是我哋就無理會。

18:50我哋食晒咁滯,食淨少少咖喱雞,諗住留返啲雞同咖喱汁嚟撈個白飯食。咁啱有個年輕女侍應嚟收嘢,佢每收一碟都問一句:「仲要唔要?」咁我哋都話唔要淨係要留個咖喱,然後同佢講:「仲差個白飯未到。」佢「喔」咗聲收嘢走人。

19:05白飯都仲未到,啲風就越吹越大(因為係露天),真係咖喱汁都凍晒我哋就食風。我哋無催佢哋因為佢間嘢又唔係大,我一直深信係廚房做唔切。我哋兩個就各自各玩手機等。
19:20個中年女人走嚟問:「係咪差個白飯?」我朋友已經有啲火答咗佢一句:「係。」之後唔夠1分鐘個女人就拎咗碗白飯出嚟,乜都無講放低咗就算,然後我同朋友一食個飯,竟然只係微暖……即係唔係啱啱煮起啦,頂!

19:30聽到後面嗰枱情侶叫咗個串燒之後先發現係辣嘅,就問個中年女人可唔可以轉其他因為唔食得辣,個女人即刻答:「唔得,因為已經煮咗!」就走人。

19:35我哋埋單走人,我朋友想簽卡,個女人就話要滿300蚊先簽得。點知返到嚟睇comment見到其他人竟然話個女人夠400蚊先簽得,咁其實即係連簽卡個限額都係海鮮價可以隨心意浮動?

我明白做生意緊要,忙得嚟真係唔可以照顧每一個客人,但食飯唔係貼錢買難受囉!兩個人食300蚊嘢,但你間舖又唔係抵食夾大件,味道又唔一流,俾我嘅服務態度又係連茶餐廳、大排檔都不如嘅時候,我真係睇吓你做得幾耐囉!
墨魚餅
2015-12-26