.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🇭🇰 I ᒪOᐯᗴ ᑕᕼᗩ ᑕᕼᗩᗩᑎ Tᗩᑎᘜ @ 🌟 蘇杭冰室《👽食神大媽去冰室》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:蔥花叉燒滑蛋飯 HKD 57焗豬扒飯 HKD 65炭烤肉眼扒大蝦蘑菇燒汁薯蓉 HKD 98吉列魚柳全日早餐 HKD 55宇治抹茶疏乎厘班戟 配 朱古力雪糕 HKD 98鮮果法式焦糖燉蛋 HKD 68凍檸檬利賓納 HKD 9(跟餐)凍鴛鴦紅豆冰 HKD 9(跟餐).👽 大媽由上環老舖開始已經超鐘意翻兜呢間新派冰室,但係有個缺點就係佢週末閂門閂得好早 😩 行過旺角發現原來佢旺角有分店,仲要週末照樣開到咁晏,真係太好啦 🤩.😍 旺角呢間分店,鋪面更大,最心心眼嘅係在於佢嘅裝修好文青CAFE FEEL,木質為主嘅裝潢配植物,成個感覺簡潔明亮,仲要超級多卡位。坐喺入邊食嘢整體感覺好舒服,同區絕對搵唔到。.😚 話明鐘意翻兜呢間就當然要翻兜無限次佢嘅經典菜式啦,就係大媽最愛嘅「蔥花叉燒滑蛋飯」!呢個係上環老舖大媽最鍾意嘅菜式,超級多叉燒,非常肥大厚身仲要係半肥瘦,然後啲滑蛋又係冇得彈,真係越邪惡越快樂呀 😝 每一次都要嗌呢個!.😋 另一
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
蔥花叉燒滑蛋飯 HKD 57
焗豬扒飯 HKD 65
炭烤肉眼扒大蝦蘑菇燒汁薯蓉 HKD 98
吉列魚柳全日早餐 HKD 55
宇治抹茶疏乎厘班戟 配 朱古力雪糕 HKD 98
鮮果法式焦糖燉蛋 HKD 68
凍檸檬利賓納 HKD 9(跟餐)
凍鴛鴦紅豆冰 HKD 9(跟餐)

蔥花叉燒滑蛋飯

😋 另一款大媽必定點嘅翻兜無限次系列,就係呢度嘅「鮮茄芝士焗豬扒飯」🐷 首先豬扒係厚切但係完全冇雪藏臭味,然後勁多芝士同埋茄醬,飯底雖然唔係話炒得好硬,但係絕對唔會好似做得差嘅好濕好林。超好味!🤤

焗豬扒飯

😌 是日晚餐見到係「炭烤肉眼扒大蝦蘑菇燒汁薯蓉」,呢個價錢又有湯又有嘢飲仲要咁大塊牛扒,梗係即刻叫啦 😋 唔係揸流攤啊,牛扒好大塊冇雪藏味,反而個湯幾驚喜,好濃郁喎。

炭烤肉眼扒大蝦蘑菇燒汁薯蓉

🥤 一路食,再用跟餐優惠價配埋個冰室精選凍鴛鴦紅豆冰,同凍檸賓。超爽!

凍檸檬利賓納 & 凍鴛鴦紅豆冰(跟餐)

👀 見到隔離台有人食「全日早餐」好引人LOR!叫多份 😆 第一次試,揀咗魚柳。估唔到塊魚柳係亮點呀!炸得好靚,好大塊厚身,完全冇滴油,讚 👍 流心荷包蛋真係不得了,仲要加四塊煙肉,一大條法蘭克福腸,一大兜茄汁豆,配牛角包同沙律菜。認真足料,比起同類餐廳性價比超高 ✌️

吉列魚柳全日早餐

😆 有鹹就當然要有甜嘅平衡下啦,一於叫份「宇治抹茶疏乎厘班戟」再加 HKD 10 配朱古力雪糕。大佬,從來未試過起冰室食到呢個質素嘅疏乎厘班戟,真心好過好多離地價錢嘅甜品店。🥞

宇治抹茶疏乎厘班戟 配 朱古力雪糕

🍓 然後再試多個「鮮果法式焦糖燉蛋」!呢個甜品為今餐畫上一個超完美嘅句號 😝 有草莓有香蕉有藍莓,中和晒之前食到飽飽濟濟嘅感覺,燉蛋甜甜的好味道,鹹甜夾埋超滿足。

鮮果法式焦糖燉蛋

😌 環境舒服,再配上大眾化嘅價錢,超滿足好味嘅嘢食,呢間絕對係值得支持嘅冰室呀 👅

.⠀
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
蔥花叉燒滑蛋飯
焗豬扒飯
炭烤肉眼扒大蝦蘑菇燒汁薯蓉
凍檸檬利賓納 & 凍鴛鴦紅豆冰(跟餐)
吉列魚柳全日早餐
鮮果法式焦糖燉蛋